Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úterý 18. srpna 2020

vakcina-koronavirus_1600x900ms.jpg

Čínská vakcína proti (čínskému) koronaviru bude připravena v prosinci a bude stát 121 eur, tak zní titulky dnešního rána, aspoň tady ve Španělsku. Hurá, sláva a tak podobně, mámo už budeme mít zase konečně klid na práci! Tak možná za chvíli budou vypadat titulky některých médií tady i u nás na rodné hroudě. I když, je jich kluků a holek žlutejch skoro 1,5 miliardy, tak kdy se dostane na ostatní, táto? Nebude to zase o protekci jako na jaře s rouškami? Už někdo volal Hamáčkovi?

Ale obracím. Faktem je, že čínská vakcína proti Covid-19 se bude skládat ze dvou dávek a že ve Spojených arabských emirátech již probíhají klinické zkoušky. Prezident státní společnosti China National Biotec Group, která je součástí farmaceutické společnosti Sinopharm, Liu Jingzhen, ujistil, že vakcína proti koronaviru bude připravena „pravděpodobně v prosinci“ za cenu nižší než 1 000 juanů (144 dolarů, 121 eur). No pěkná darda, to se zdravotní pojišťovny prohnou. Už to vidím na konci roku, pod stromečkem, letos nám Ježíšek nebude nadělovat GS Condro či Alavis s Kamzíkem a nebo Prostenal s Wobenzymem v rodinném megapaku, ale dárkové balení vakcíny BIOTEC pro samoplátce, pěkně s injekční stříkačkou a náhradní jehlou a s návodem na domácí použití, aby se nemuselo na injekci jezdit autem do "aplikačních míst", ono totiž vystrkovat pozadí bočním okénkem je poměrně dosti nepohodlné. Btw, víte že dceřinou společností naší drahé China National Biotec Group je společnost Wuhan Institute of Biological Products Co., Ltd.? Z té "to" prý tehdy před rokem "uniklo". Že vás to nepřekvapuje? Prostě kruh se uzavírá a pachatel se vrací na místo činu, jak prosté.

A teď zpátky do reality, k nám do Španělska a na kanáry. Rekordy jsou tu odedávna od toho, aby je lidé překonávali, pokořovali. A nejinak je tomu i u nás na kanárech. A tak jsme včera pokořili hranici tisíce aktivně nemocných novým koronavirem. A? A nic. Stejně tak se nic nestalo, když jsme překonali hranici 500, pak 600 a tak dále, od hradu dále,  na rozkaz pana krále, zarecitovaly by mi děti. Svět běží normálně dál, nikdo nepíše žádné strašné příběhy nemocných, nikde nejsou žádné katastrofické fotky z nemocnic, kde pacienti musí ležet i na chodbách a systém kolabuje. Prostě nic. A při tom je na tom křivka nových případů úplně stejně jako na jaře, přesněji v polovině března, když nás armáda a policie uzavřela na 92 dní výjimečného stavu estado de alarma. Tak kde je chyba?

Nejinak je tomu na španělské pevnině. Asi jste si všimli, že státy, nehledíc na doporučení Bruselu, už zase nedoporučují či přímo zakazují cestovat do Španělska, tedy vyjma kanárů. Vysvětlení je jednoduché, naše vláda, tč na třítýdenní dovolené, vede zemi tak úspěšně, že co se týká počtu celkově „nakažených“, je Španělsko v první desítce (kdo z vás to má?) na světě a v denních přírůstcích myslím o parník na prvním místě v Evropě. Považte, země registruje od pátku do pondělí 16.269 nových pozitivních osob na nový koronavirus, 1.833 za posledních 24 hodin, tedy za pondělí. Skoro všichni jsou sice bez příznaků, ale jsou a to je podstatné. A nic se neděje. Koronasituace je násobně horší než na jaře a nic se neděje. Vláda se dovolenkuje, rozcuchaný Simón stále hlásí počty a ministerstvo zdravotnictví stále někdy uvádí a někdy nezapočítává „nemocné“ z Katalánska a Madridu. Asi podle toho, jaký má ten den úředník službu, nebo jak vychází horoskop, jinak si to neumím vysvětlit. Nebo je to záměr? Lehkovážnost? Někdy se tisíc hodí a jindy ne? Co se tady vlastně hraje za hru?

Třeba se ta hra jmenuje „objednávka PCR testů“ na rok 2021, nebo tak nějak. Raději se ani nebudu ptát, na kterého z politiků jsou napojeny firmy, vyrábějící nebo dovážející ty až ze 70% nepřesné PCR testy, kterých se jen ve Španělsku spotřebuje 50 tisíc za den, to je 18 milionů za rok. Kdyby se z jednoho testu odklonilo byť jen jediné euro do nějaké stranické pokladny, tak to stálo za to …..

A teď do toho všeho přichází vakcína. Napřed ta ruská, sice byla jako Sputnik první na světě, ale to víte, "smrdí azbukou" a to ještě stále hodně velká část světa nemusí. Někteří kvůli tomu že hodně pamatují (nezapomeňte, v pátek máme výročí), někteří kvůli tomu, že se stále duchem zapomněli za železnou oponou. Ale nešť, jak by řekl Mistr Werich. Čínská nebo ruská, hlavně že bude a všichni budeme zase zdraví a šťastní. Jen si neumím představit, co budou dělat ale fandové koronaviru, lebedící si doma, pobírající za to plat a strachující se z údajně „zhoršující se epidemiologické situace“, až budou muset jít zase do práce? Nezapomněli to? Neskončí na dlažbě protože je ztratili? Myslím teď ty pracovní návyky. Jen tady u nás na maličkých kanárech jich je bratru 200 tisíc a v celém Španělsku milion. Pro někoho budoucí šťastní nezaměstnaní (jako ti paroháči to ještě neví), pro jiné (s)prostí vyžírkové, užívající si placené volno za peníze z Evropy. Na každý pád ale lidé, kteří zřejmě přijdou o práci, protože i s vakcínou svět už nikdy nebude normální, ale jak se říká tady "nově" normální. A součástí této "nueva normalidad" je na prvním místě nošení roušky, vždy, stále, všude, za zimy i tepla, skoro i do moře či postele. Protože rouška musí být tak jako na vojně disciplína. Stačí jen parafrázovat slavná Haškova slova, která vložil do úst Josefa Švejka a hned pochopíme úžasnou nadčasovost tohoto díla: "Ale rouška musí být, jinak by si nikdo nedělal z ničeho nic. Náš obrlajtnant Makovec, ten nám vždy říkal: ,Rouška na tlamě, vy kluci pitomí, musí bejt, jinak byste lezli jako vopice po stromech, ale rouška z vás udělá lidi, vy blbouni pitomí.‘ A není to pravda? Představte si park, řekněme na Karláku, a na každým stromě jeden občan bez roušky. Z toho jsem vždycky měl největší strach.“

Víte, ještě dotaz k těm rouškám a jejich nošení v těch letních vedrech. Proboha proč je musíme mít? Proč si zabíjíme turistický ruch? Pro pár nemocných bez příznaků? Říkám si, třeba někdo ví něco víc, ale nesmí ani naznačovat, třeba ví, že je nutné jen chvilku ještě vydržet, pár týdnů, než bude vakcína a my ji dostaneme "befélem" a tak je nutné do té doby udržet lidi v klidu, aby se nebouřili kvůli již probíhajícímu a chystanému propouštění a svému postupnému chudnutí, je třeba vnutit a ponechat jim roušky a udržovat je v pohotovosti a strachu před „nebezpečným virem“. Když už nestačilo, že se lidé obcházeli na ulici obloukem a jeden druhého se báli jako čert kříže, když ten prvotní strach pominul a lidi se tady tak nějak "oklepali", tak bylo nutné přitvrdit. Nebýt roušek, nikdo by se už dnes nebál, prostě naučili jsme se s virem žít, ať už tady doopravdy je a nebo je to jen chiméra. 

Tento psychologický postup španělské či kanárské vlády vůči občanům je v dané chvíli snad i z jejich strany pochopitelný, i když v žádném případě omluvitelný a už vůbec ne udržitelný. Naštěstí Španělsko je tak trochu jiná země, to není Německo, kde se na demonstracích scházejí miliony lidí, protože jim pomalu ale jistě začíná docházet, o co se hraje. Již jim došlo, že ta celá hra na epidemii vedla ke snížení jejich příjmů, zvýšení nezaměstnanosti, zchudnutí a že právě na to jsou Němci stráááášně hákliví. To ve Španělsku a na kanárech je to jinak, tady se sejde lidí skutečně pár tisíc, u nás u "Alfreda" pak jen pár desítek, zaskandují a šup domů nebo vedle na pláž. Ale na rozdíl od jiných evropských zemí, třeba toho Německa, je zase důkladně sčítne policie a zdokumentuje, kdo na protirouškové demošce byl bez roušky a tvrdě opokutuje. To prostě "vymyslíš" jen ve Španělsku. 

Z tohoto úhlu pohledu je určitě lepší, že nám tady na kanárech svítí sluníčko, že je léto a canarios tráví čas u vody a s myšlenkami na chlazený Tropical. Je prostě lepší, že vše probíhá tak nějak v klidu, než kdyby vypukl chaos a občanské nepokoje. Po několikaměsíční odstávce ekonomiky, bez turistů a s perspektivou že turisté nedorazí ještě hodně dlouho, je již stejně vše podstatné dokonáno a rozhodnuto a čeká se jen na to, až se výsledky postupně projeví, neboť ekonomika má vždy jistou setrvačnost a peníze z Podpůrného fondu EU přeci jen nějakou chvíli vydrží. A tak si Canarios, z nichž velká část nepracuje, pobírá sociální dávky a nebo dávky kurzarbeitu a že jich je takových skoro 700 tisíc, aniž by chodili do práce, užívají poslední klidné týdny, než to opravdu začne.

Jak jsem psal "V pondělí 10. srpna 2020", rád se vracím k dílu Voskovce a Wericha a snažím se v něm najít odpovědi na některé dnešní otázky. Třeba na tu, jaký bude ten svět s vakcínou, když už nyní víme, jaký je svět s virem, když jsme se s "virem" naučili žít.

Dnes jsem si vybral Divadelní hru Osvobozeného divadla s podtitulem Deset obrazů o lidech a pro lidi, z roku 1933, hru "Osel a stín". Je zasazena do antického období, ale už jména postav napovídají, že půjde o dobovou satiru (průmyslník Kontokorentos, soudce Paprikides, hloupá dívka Synekdocha, mistr sportu Rekordikles, ústřední postavy ztvárněné Werichem a Voskovcem Nejezchlebos a Skočdopolis). Zápletkou je prastarý příběh o muži, jenž se chtěl vyspat ve stínu vrhaném oslem a majiteli osla, jenž si ze své pozice činil nárok vymáhat po prvním muži peníze za stín, který stvořil jeho osel. Vznikla tak pře, zda je stín pro každého a zdarma nebo zda je osobním vlastnictvím toho, kdo jej vrhá. Hra tak vytváří dva protipóly – spor zastánců pracujícího lidu, plebejstva, které samozřejmě hájí názor stínu pro každého, a zastánců podnikání a soukromého vlastnictví, kteří hájí názor opačný. Dvou bezvýznamných chlapíků, provozovatele oslotaxislužby Skočdopolise a jeho klienta, zubaře Nejezchlebose, se ujmou obhájci, kteří vedou bizarní spor za ně, ačkoliv ti dva už o něj pranic nestojí a osel je navíc zabaven coby důkaz a posléze utracen. Nakonec, když vyjde najevo, že osel – prapůvod celého teď již gigantického sporu celého města, je mrtev, převlečou se dva mocní mužové usilující o mocenskou převahu nad městem, Kontokorentos a Paprikides, za osla a udržují tak mýtus mezi lidem, aby jím mohli nadále manipulovat.

A říkám si, co se stane se světem, až bude osel (virus) mrtev, z čeho ti mocní, co usilují o mocenskou převahu nad naší modrou matičkou Zemí, udělají svého dalšího osla, aby s lidmi, kteří se nechají, mohli prostě jednoduše a dále manipulovat. Protože o nic jiného než o manipulaci se (nejen) v tomto případě nejedná. Neboť na světě to chodí přesně tak, jak (v písničce na konci) výstižně zpívali V+W : "Protože zlato měli pouze ti co znali kšeftovat a vostatní z nouze začli pracovat.

Tak hezký den. 

 

 

 

 

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist