Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úterý 25. srpna 2020

el-presidente-del-gobierno-pedro-sanchez-protegido-con-mascarilla-y-guantes.-n-pueblo-2-870x522.png

Ani nekontrolovatelná pandemie neprobudila španělského premiéra Pedra Sáncheze z lucidního měsíčního dovolenkového snu, že dokonale řídí španělskou společnost. A tak si Pedro dále sní svůj sen a naivně si myslí, že svůj sen ovládá, stejně tak jako celý Pyrenejský poloostrov se zámořskou kanárskou državou. Jinak se totiž nedá vysvětlit dnešní postup premiéra, který, kritizovaný za měsíční nečinnost a třínedělní hru na schovávanou v královských rezidencích během gradující pandemie, nalézá náhle řešení krize pod heslem „společné správy“ s regionálními vládami a nehledíc na absenci právních norem se vzdává přijetí centrálních opatření a vyzývá regionální vlády, aby na svých územích zvládly prostě pandemii samy. I samotný Pilát Ponský musí nad takovým postupem blednout závistí. 

Sánchez, který se vrátil do paláce La Moncloa minulý pátek po třítýdenní prázdninové přestávce na Lanzarote a Las Marismillas, se objevil před novináři se státnickým projevem a s vážnou tváří připustil pesimistický scénář. Jakoby tři neděle žil ve vzduchoprázdnu a bez informací. Dramaticky zemi sdělil, že „evoluce je znepokojivá“.

Nemůžeme dovolit, aby pandemie znovu převzala naše životy“ doslova varoval socialistický premiér. "Nedovolíme to. Musíme převzít kontrolu, ohnout tuto křivku a co nejdříve a s větší účinností. Musíme to udělat společně, protože neexistuje žádný jiný způsob“, dodal. Až potud je vše na první pohled v pořádku, je vidět že Sánchez má kvalitní PR tým a zřejmě i dobrého osobního psychologa, který mu vymluvil jakýkoliv pocit viny ze špatně odvedené práce. 

Pojďme se ale podívat, co vlastně Sánchez nabízí poté, co vše dovedl do stavu, který se jinak než krachem nedá nazvat. Španělský premiér dnes bez jakékoliv právní analýzy uvedl, že pravomoci v řešení pandemie mají celou dobu regionální vlády, které mohou centrální Sánchezovu vládu a potažmo parlament požádat o vyhlášení "estado de alarma" (výjimečného stavu) na svém území, pokud to uznají za vhodné. Jak jednoduché, milý Watsone, chce se mi zvolat, ale tak nějak postrádám potřebné právní reformy, které by to umožnily, protože španělská ústava na něco podobného nepamatuje. Takže a prostě Pilatus z Moncloa, řečený Pedro. Napřed nechám všechny dojít na okraj propasti a pak jim řeknu, že řešení krizové situace měli od samého počátku ve svých rukách, jen byli slepí a hloupí. To se dá vymyslet jen v socialistické straně a vládě. A to nemůže nikomu projít, to jen tak na okraj. 

Sánchez však svým výrokem rozhodně nenechal nikoho na pochybách, že to má všechno "výborně promyšlené" a že mýdla a vody na mytí rukou má stejně jako Pilátus, tedy dostatečné množství. „Právní nástroje, které máme, jsou dostatečné k tomu, abychom čelili pandemii“ pokračoval Sánchez a dokonce nastínil postup, jak má regionální vláda při vyhlášení výjimečného stavu, postupu, který španělská ústava nezná, konat. Doslova uvedl, že „pokud se předseda regionální vlády domnívá, že na svém území potřebuje tento právní nástroj, španělská vláda je připravena jim tuto pravomoc poskytnout“. Příslušným pravomocným orgánem by v tomto případě byl dotčený regionálního předseda vlády, který by byl po dohodě se centrální vládou kompetentní výjimečný stav vyhlásit a poté spolu s premiérem Španělska vystoupit před Parlamentem, aby požádal o prodloužení,“ zdůraznil Sánchez. Příkladnější "contradictio in adjecto" jsme si nemohli přát, ten samý Sánchez totiž samostatný postup regionálních vlád při karanténě v březnu a následné rozvolnění v režii regionálních vlád vylučoval jako protiústavní. Nu což, asi mu komunista a anarchista Iglésias z Podemosu, jeho vládní koaliční partner, financovaný venezuelskými diktátory vysvětlil, jak to s tou ústavností v té správné socialisticko-komunistické vládě vlastně je.

Dobrou noc. 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist