Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úterý 27.10.2020

uci.jpg

Lidičky, máme vás rádi, ale pochopte nás, pokud k nám jedete, nechte si udělat testy. Proč? Protože jsme si s vámi rovni.

Začátkem července zavedla bez jakéhokoliv varování britská vláda karanténu na všechny turisty, kteří se vraceli z Kanárských ostrovů. Netrvalo pár týdnů a totéž udělalo Německo, následovalo Norsko, Finsko, Švédsko, Francie … proboha, proč to vyjmenovávám. Celá Evropa, včetně české kotliny. To je sranda, co? Pamatujete si to ještě? Na kanárech bylo tehdy víc nemocných než v Čechách, Británii, Rakousku, ba i Itálii. No prostě pravěk.  

To bylo v době, kdy kanáry měly index IA7 kolem 150 případů na 100 tisíc obyvatelů za 7 dní, a to jen kvůli jednomu superpřenašeči, co k nám dorazil z Madridu, kam přiletěl odněkud z Caracasu. Navštívil pár diskoték a bum, všechno se zhroutilo. Zapomeňte na turisty z Británie, co dím, z celé Evropy.

Co následovalo. Ostrovy šly do sebe, index začal klesat, lidi se prostě vyděsili, co bude, když nebude, ten turistický ruch. Upřímně, byl jsem velmi nedůvěřivý, že se to povede, ale skončilo léto a s nimi skončily cumpleaňos, playa y sol, no prostě - děti šly po Fiestas del Pino do školy a (OMLOUVÁM SE VEŘEJNĚ VŠEM CANARIOS), a canarios to prostě zvládli. Většina canarios začala důsledně (!!!) dodržovat všechna doporučení, omezila se ve svém životě, přizpůsobila se novému životu. No jednoduše, klobouk dolů, index začal klesat jako raketa. Prostě blížila se zimní sezóna a všichni, kteří na kanárech žijí z turismu, si začali uvědomovat, že bez „zimy“ to prostě nedopadne dobře. A tak index IA7 (to je ten, co si tak sám od sebe stanovil institut Roberta Kocha z Německa jako směrodatný pro všechny - prostě Němců je hodně a tak určují pravidla) klesl za dva měsíce pod 50 případů. A kanáry byly prohlášené za bezpečnou zónu. A mezitím vláda, ta kanárská, jednala s tou španělskou (víte, my to tady nemáme jednoduchý) o zavedení testů. A všichni věřili, že když tedy „máknou“ a index sníží, že tedy ta španělská vláda zavede ty testy, aby na kanáry jezdili jen ti, u kterých je aspoň nějaká pravděpodobnost, že jsou zdraví. To protože ty pitomé testy evidují jen aktuální stav. A jak to dopadlo? Řeknu to hodně stručně. Španělská vláda kanáry tahala tři !!! měsíce jednání za ponožku a na testy pro každého, co jede na kanáry, se vykašlala (slušné slovo). Prostě tomu Sánchezovi v Madridu na nás nezáleží, jsme jen nějaká kolonie, snad by podle něj bylo nejlíp, kdyby nás převzalo Maroko, jako to bylo někdy před sto lety jen s tím rozdílem, že tehdy Maroko patřilo pod Španělsko. A s kanáry by se zbavil i migrační problematiky, a spousty chudých, kterým stále musí Španělsko něco platit. Já vím, zní to krutě, ale tak to tady z kanárů vidíme.

A tak, protože se testy pro každého, kdo sem přijede, prostě vinou Madridu nepovedly, tak tady máme od pátku invazi. Britové, Němci, Skandinávci, Holanďané, Češi. Lidičky, vždyť jste na tom nejhůř na světě, v pátek dvě letadla na Tenerife (už počtvrté??), v sobotu dvě na Gran Canaria, to je jen za dva dny skoro 800 lidí. Máme vás rádi, ale … nechtělo by to trochu rozumu? Jasně, bez turistů to tady nejde, musíme být za ně rádi, ale zkuste se prostě podívat na covidovou mapu Evropy, bez jakékoliv kontroly sem teď jedou všichni odevšud, z míst, kde je epidemiologická situace násobně horší než u nás. Já vím, hodně z vás si řeknou, sakra vždyť si nevidí na špičku nosu, ať je rád, že tam někdo jede, nebude mít jinak do čeho „kopnout“. ALE.

Tady končí legrace. Příjezd kohokoliv bez jakékoli kontroly v zemi původu, když turisté pocházejí z území (třeba ČR), kde je padesátinásobně !!! vyšší výskyt koronaviru (chřipky) než v souostroví, může způsobit ve zdravotnických službách u nás na kanárech bezprecedentní katastrofu. Uvědomujete si to? Tady žije 2,2 milionu obyvatel a tomuto počtu odpovídá i počet lůžek ve zdravotnických zařízeních. A najednou sem přijede a pak tady zůstane v průměru 250 tisíc lidí, to tady bylo dřív normální, že na Gran Canaria bylo trvale 250 - 350 tisíc cizinců. Tady je ale systém nastaven na 880 tisíc lidí, všechna ta lůžka na JIP, všechny ty sestry, lékaři, protože dřív ten koronavirus nebyl a nikdo nepočítal s tím, že turisté onemocní. A teď nás tady, potencionálních "koviďáků" bude o 20% víc. Chápete to? Nebo se jen díváte na svůj „cíl“, strávit příjemnou dovolenou? Jen tento víkend přiletělo 37 letů z Německa a 73 ze Spojeného království, a to bez jakékoli kontroly cestujících v místě původu nebo tady. Jasně, je to nedbalost kanárských a španělských politiků, ale nebylo by dobré se nad tím zamyslet? Co třeba úcta k těm, ke kterým letíte na návštěvu? Co si třeba udělat test dobrovolně? Ujistit se, že možnost onemocnění během dovolené je minimalizována? Co třeba test požadovat na cestovní kanceláři, která vás na kanáry veze? Vždyť to uděláte nejen pro nás, ale hlavně pro sebe.

Já vím, řeknete si, naivka, ale podívejte se na to obráceně. Co třeba tento scénář: Česká republika je oáza bez covidu, nejlepší na světě (to není provokace). A někdo chce jet k vám na dovolenou, ze země, kde je covidový masakr. Co vás napadne? Co si řeknete? Co nám sem bude něco zanášet? Ať si udělá test, my jsme se tady snažili, máme málo pozitivních, nechceme mít problémy, když k nám chce jet, tak ať ukáže, že je zdravý. Že by to tak bylo, co? Je to tak, přiznejte si to.  

Ale realita je taková, že nejmenované CK z Čech inzerují … pojeďte s námi na Kanáry, bez testů, bez karantény, bezpečně, bez komplikací, Hurrráááááá … co na tom, že tam zavezeme virus, jen když vyděláme. Prostě a jednoduše. Jde jen o prachy. Je to realita, se kterou ale zásadně nesouhlasím. Minimálně proto, že je krátkozraká a tedy hloupá. Protože, když se kanáry zanesou koronavirem, tak nebude kam jezdit. 

Nechci malovat čerta na zeď, vždyť já sám jsem ten, kdo mnoho let dělal (a snad dále budu dělat) vše proto, aby na Gran Canaria jezdili z Čech a Slovenska turisté a objevovali (třeba se mnou) krásy našeho ostrova. Ale uvědomujete si, že se skokovým  nárůstem počtu turistů může dojít k vysokému šíření viru? A přetížení zdravotnických služeb? K vysoké obsazenosti lůžek na JIP? Že i vám se může v průběhu dovolené přitížit? Že ten pitomý virus vás „sklátí“ během dovolené? Nebylo by lepší pro jednou svá přání oželet a počkat, až se svět uklidní? Nebo si udělat, jak píšeme výše, jeden pitomý test? 

Kanáry nejsou na příliv turistů, kteří tady můžou onemocnět, připraveny. Nejsou, a politici, kteří uvolnili hranice, to asi ví, ale je jim to jedno. Oni mají zdravotní péči zajištěnou, ať se stane, co se stane. Jejich filosofií je, že „na zdraví canarios nezáleží“, jim je jedno, jak dlouho se tady čeká na operace, jak se nakládá s pacienty, kteří mají vážné komplikace, chronická onemocnění, nebo kteří umírají na rakovinu či jiné nemoci. Nemůžeme zapomenout, že tato pandemie, i bez přílivu turistů, zasahuje Kanárské ostrovy, které mají omezené hmotné a lidské zdroje, nejdelší čekací listiny na operační zákrok v celém Španělsku a také nejchudší společnost v celém Španělsku. Je to vážné, věřte mi. JIP jsou tady na Kanárech obsazené z 60% a zdaleka není počet lůžek na JIP takový, jako v Čechách. A že by někdo postavil "babišovy Letňany", na to můžete rovnou zapomenout. 

Kanárská vláda si je toho vědoma a přesto v uplynulých měsících pro řešení této situace neudělala nic. I když, přeci. Pojistila každého turistu, před následky hospitalizace s Covid-19. K čemu je ale pojistka, když nebude obyčejné lůžko v nemocnici. Realita je prostě taková, že vláda neumí ochránit žádného z turistů, trasování nefunguje, karanténa se nedodržuje, testování PCR je zpožděno o více než 8 dní, tedy čeká se, zda se pacientům přitíží a pak se teprve něco dělá. Za těchto okolností není tato vláda schopna zaručit jakoukoli kontrolu nad skutečným zdravotním stavem turistů nebo jakýchkoliv návštěvníků. To je realita, krutá, ale je.

A teď mě můžete začít mlátit.

Mějte se. Karel.

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

testy nic neřeší

(Tomáš Večeřa, 3. 11. 2020 9:55)

A to hned z několika důvodů.
Ty nejzásadnější jsou:
1. Testy nejsou úplně spolehlivé, část přenašečů je má negativní, a tedy stačí jeden jediný a všechny ty ostatní testované jste obtěžoval zbytečně.
2. Test tři dny starý vůbec neříká nic o tom, že se přijíždějící turoš nenakazil v tramvaji na letiště. Stačí jeden jediný a všechny ostatní otravujete zbytečně.
3. Budou testy i na Gran Canarii, když přijedu z Tenerife (apod.), nebo když přijedu z Maroka? Nebo ze Španělska? Kam až přesně sahá karanténní oblast a proč? Parafrázuji: budou Prážáci moci vjet do Brna jenom s testem?
4. Když někdo pojede navštívit příbuzné na peninsulu? Nebo pracovně? Řidiči? pracovníci na trajektech? Všichni testy? Když ne všichni, tak proč.
Mohl bych pokračovat dále. Prostě tahle naivní představa o testech nefunguje a fungovat nemůže. Ano, karanténa řešit věci může. Ale stejně jako kdysi u lepry: kdo jednou vstoupí dovnitř, už ven nesmí. Nikdo. Nikdy. Takže kdo přijde na Canarias, půjde na dva týdny (nebo pár dní a pak test) na pozorování na samotku, i tak se ale musí vyřešit pár technických věcí. Jenže taková karanténa nás připraví o živobytí.
Poznámka s věštěním na závěr: turisti sem jezdit už nebudou. Nemyslím, že nikdo, ale bude jich třeba polovina, možná pětina. Sami od sebe. Příčin je více - od chudoby, která asi pohltí Evropu, kde dojde k dramatické depresi ekonomiky o desetinu až třetinu, až po to, že tenhle čínský virus nezmizí nikdy, stejně jako za sto let od velké evropské epidemie nezmizela chřipka, a nakažení v letadle je vysoce pravděpodobné. Nebo třeba proto, že cestování je dneska dost otravné, na letištích všechno zavřené, kvůli teroristům musíte dvě hodiny sedět bez jídla, bez obchodů...Turistika se hodně zmenší v následujících deseti letech.

 

 

 
TOPlist