Jdi na obsah Jdi na menu
 


Antigenní testy pro cesty na Kanáry od 10. prosince 2020 - UPŘESNĚNÍ

9. 12. 2020

antigen.jpg

UPDATE: španělský ústavní soud k návrhu španělské vlády zrušil 22. prosince vyhlášku kanárské vlády a tak pro cestu na Kanárské ostrovy jako do celého Španělska je nutný negativní PCR test - INFO.  

Prosíme, čtěte důkladně a až do konce článku! 

Jak jsme jako první dnes informovali ZDE, kanárská vláda s platností od 10. prosince 2020, prozatím do 10. prosince 2021, formálně uzavřela pro cestující ze zahraničí hranice Kanárských ostrovů, výjimku mají cestující, kteří předloží při vstupu na Kanárské ostrovy negativní test. Dekret vlády byl dnes zveřejněn v úředním věstníku, celé originální znění je ZDE.

Součástí vyhlášky je i "povolení" antigenních testů na místo PCR testů při vstupu na území Kanárské autonomní oblasti.

Stále zůstává v platnosti nutnost získat QR kod - INFO. Stále zůstává v platnosti povinnost na recepcích hotelů předložit negativní antigenní nebo PCR test, platí zejména při přejezdu mezi ostrovy a změně ubytování. Informujte se pro jistotu u svého ubytovatele

Během období platnosti "kanárské" vyhlášky nebude možné ze zahraničí (nikoliv ze Španělska) vstoupit do autonomní oblasti Kanárských ostrovů, s výjimkou oprávněných důvodů vyjmenovaných ve vyhlášce. Omezení vstupu se nevztahuje na cestující, kteří se podrobí zdravotní kontrole, tedy předloží po příletu na kanárské letiště negativní antigenní nebo PCR test. 

Vyhláška upravující vstup vstoupí v platnost ve čtvrtek 10. prosince 2020 v 00:00 hodin. To znamená, že od zítřka budou  pro vstup na území Kanárské autonomní oblasti povoleny jak PCR testy, předepsané ústřední španělskou vládou, tak testy na antigeny. Testy musí být samozřejmě negativní.

Vše se týká cizinců, nikoliv "canarios". 

Stručné shrnutí vyhlášky

a/ každý cestující bude muset vyplnit "zodpovědné prohlášení", které bude obsahovat osobní údaje, údaje o pobytu na území autonomní oblasti Kanárské ostrovy, kontakt, důvod cesty a variantu, kterou si cestující vybral: covidový test a nebo izolaci. Tento dokument bude schválen na základě nařízení ministra zdravotnictví a bude k dispozici cestujícím na webových stránkách vlády Kanárských ostrovů ZDE

b/ každý cestující se musí podrobit Kontrole příznaků. Ta bude spočívat v ověření teploty a ve vizuální prohlídce, zda cestující nemá příznaky nemoci. Pro tyto účely se horečkou rozumí tělesná teplota rovná nebo vyšší než 37,5%. Měření bude provedeno pomocí bezkontaktních teploměrů nebo termografických kamer po příletu v prostoru letiště.

c/ každý cestující bude muset po příletu předložit negativní diagnostický test na aktivní infekci Sars-Cov-2 anebo  se musí podrobit karanténě v bydlišti, místě přechodného pobytu nebo v turistickém ubytování po dobu 14 dnů.

d/ negativní diagnostický test na aktivní infekci na SARS-CoV-2 nesmí být starší než 72 hodin před vstupem na území Kanárských ostrovů. Potvrzení o negativním testu (nestačí laboratorní zpráva) se předkládá po příletu. Dokumentace (ve španělštině nebo angličtině) o testu musí obsahovat jméno, příjmení a číslo cestovního dokladu osoby, která test podstoupila, identifikaci oprávněného zdravotnického orgánu nebo subjektu, který test provedl, jejich kontaktní údaje, typ provedeného testu (PCR nebo antigen), značku a číslo schválení, datum a čas dokončení testu a výsledek testu. Číslo cestovního dokladu z potvrzení se musí shodovat s dokladem, který cestující předloží při kontrole na letišti. Tento doklad musí být současně uveden v žádosti o vygenerování QR kódu. 

e/ akceptované diagnostické testy aktivní infekce SARS-CoV-2:

1) PCR (COVID-19 RT-PCR)

2) rychlý detekční test na antigeny SARS-CoV-2 se specificitou vyšší než 97% a citlivostí vyšší než 80% v souladu s odpovídajícím schválením Evropské unie

f/ pokud nepředloží cestující při příletu negativní test, je povinen se podrobit karanténě v délce trvání 14 dní. Tu může cestující nahradit tak, že si zajistí provedení diagnostického testu na aktivní infekci na SARS-CoV-2 do 72 hodin od příjezdu. Karanténa musí být dodržována až do získání negativního diagnostického testu.

g/ pro turisty, ubytované v oficiálních ubytovacích zařízeních, platí i nadále povinnost předložit negativní test při ubytování - INFO. Obě vyhlášky kanárské vlády tedy platí souběžně. 

Každý, kdo poruší současnou vyhlášku Kanárských ostrovů, může očekávat pokutu až do výše 6 000 EUR

Vyhláška zůstává v platnosti nejméně do 10. ledna 2021, lze ji však kdykoli prodloužit. V každém případě končí v okamžiku, kdy bude zrušen ve Španělsku stav alarmu.

Poznámka redakce

Antigenní testy se zatím v ČR neprovádějí v rozsahu jako PCR testy, jsou však výrazně levnější. PCR stojí cca 1.800 Kč, antigen 350,- Kč. Nezapomeňte si k laboratorní zprávě nechat vystavit i "potvrzení" v angličtině nebo španělštině. 

SEZNAM ODBĚRNÍCH MÍST NA ANTIGENNÍ TESTY. ZDE případně kontaktujte web ministerstva zdravotnictví - ZDE

V Praze antigenní testy provádí například Všeobecná fakultní nemocnice INFO

Přímo na letišti pak společnost GHC - INFO

Podle našich informací není nutný žádný speciální formát potvrzení o testu, stačí zaslaný emailem (PDF), je nutné, aby byly čitelné a snadno identifikovatelné údaje (viz bod d/)

Testy po příletu na Gran Canaria můžete absolvovat v těchto zařízeních INFO. Nebo v klinikách sítě San Roque - INFO

Pokud aktuálně letíte z Kanárů do ČR, nepotřebujete pro odlet ani po příletu do ČR žádný test, stav se může měnit každý týden, je nutné sledovat semafor Ministerstva zdravotnictví. To platí i když přestupujete ve Španělsku (přestup ne více než 24 hodin). 

Pokud letíte z ČR na Kanáry přímo, stačí antigenní test, ale stále musí být QR kód. Pokud letíte s přestupem ve Španělsku (např. Praha - Barcelona - Las Palmas), musíte mít negativní PCR test pro kontrolu na letišti ve Španělsku a i když pak pro let na Kanáry stačí jen antigenní test, nemusíte si ho dělat, ale můžete využít ten PCR test, který byl pro španělské letiště. Jen je nutné si ohlídat, aby nebyl při příletu na Kanáry starší 72 hodin. 

Děti a testy: kanárská vyhláška na děti nepamatuje a tak pokud letíte přímo, i dítě musí mít antigenní test. Pokud letíte s přestupem, dítě do 6 let pro kontrolu na španělském letišti PCR test mít nemusí, ale test (antigenní anebo PCR) pro kontrolu na kanárském letišti mít musí (podle údajů na webu Canaria travel dítě 0-6 let test mít nemusí). 

Před cestou doporučujeme si vyhlášku kanárské vlády stáhnout do telefonu, vyhláška je ZDE.

Šťastnou cestu k nám na Kanáry :-)

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Antigenni test nestaci na vstup do letadla

(Michal, 20. 12. 2020 19:59)

Dnes nas nepustili s antigennim testem na palubu letadla Wizair. Asi nemaji informace. Radsi si priplatte, za zkazenou dovolenou to nestoji.

Testy při změně ubytování

(Dana , 13. 12. 2020 14:30)

Dobrý den, prosím o informaci, zda stačí předložit test při příletu na Kanárské ostrovy a nemusí se předkládat v každém ubytování, případně bude jim stačit vstupní test? Na ostrovech budeme tři týdny a ubytování chceme měnit cca po týdnu.
Děkuji moc. Dana J.

PCR testy

(Robert, 9. 12. 2020 23:51)

Pozeral som cez odkazy na PCR testovanie a je tam potrebny lek. predpis. ko si ho mozem vybavit, ked vysledok PCR testu potrebujem na ceste spat na Slovensko, aby som nemusel ostat v 5 dnovej karantene. Dakujem

Re: PCR testy

(Karel Grancanariaforum, 10. 12. 2020 14:17)

jedintě navštívit polikliniku, mít sebou letenku a požádat lékaře o předpis. Je nutné mít sebou samozřejmě mezinárodní kartičku pojišťovny.

 

 

 
TOPlist