Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hořící rybářská loď se potopila, znečištění kanárských pobřežních vod nehrozí

15. 4. 2015

pozar-lode-3.jpg

Ruská rybářská loď "Oleg Naydenov", která se vzňala v sobotu v přístavu las Palmas a byla následně odtažena na volné moře, se dnes nad ránem potopila. O problémech s lodí jsme informovali například ZDE.

K potopení došlo asi 15 mil (24 kilometrů) jižně od Maspalomas (Gran Canaria). Informovala o tom námořní záchranná služba  Salvamento Marítimo.

Koordinační centrum Salvamento Marítimo mobilizovalo hned po potopení všechny prostředky, aby bylo na pevno zjištěno, zda při potopení došlo k úniku ropných látek. Loď v moment vzniku požáru měla v nádržích přes tisíc tun paliva. 

Letadlo Salvamento Marítimo zjistilo dnes odpoledne na místě potopení lodě zbytky paliva ve formě mastných fleků na hladině, které se v důsledku mořského proudění vzdalují od kanárských břehů. Informovalo o tom ministerstvo pro místní rozvoj. 

Již od dnešního dopoledne jsou v místě potopení ruské lodě čluny záchranářů, vybavené prostředky pro likvidaci ropných znečištění. Jous to "Miguel de Cervantes" a remorkér "Punta Salinas", který doprovázel hořící loď již z přístavu a konečně loď "Guardamar Talía". Pohyb lodí můžete online sledovat ZDE

Správa kanárských přístavů aktivovala Národní plán pro případ kontaminace oceánu a vyhlásila prozatím stupeň "0" ze 4 možných stupňů.

Na místě potopení jsou připraveny prostředky pro boj proti znečištění, včetně bariér, výložníků a "sběračky" pro sběr ropy z hladiny moře. Tyto prostředky jsou umístěné na palubě lodi "Miguel de Cervantes".

Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje využití podvodního robota, aby zkontroloval stav lodi, která leží na dně v hloubce 2.400 m pod hladinou moře. Hlavním cílem robota bude zjistit, zda a jak bude možné odstranit palivo.

Organizace Greenpeace k případu oznámila, že ruská loď byla oznámena Evropské komisi za provádění nelegálních postupů rybolovu v oblastech světa, kde byl rybolov zakázán.

FOTO z místa potopení lodě. 

Video z místa potopení lodě

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist