Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárské ostrovy trápí prach z Afriky, ve středu by mělo být vše v normálu. AKTUALIZUJEME

23. 2. 2020

calima-02_2020.jpg

AKTUALIZACE:

Situace způsobená calimou se stabilizovala a proto (doufáme, že trvale) ukončujeme informování. Přejeme příjemné odpoledne a pokud budete přemýšlet o dovolené, vzpomeňte si na ostrov věčného jara, tedy ostrov Gran Canaria! 

16:10: na všech kanárských letištích je velmi silný provoz a nejsou hlášeny žádné problémy s počasím

13.30: všechny trajekty společnosti FredOlsen, zajišťující lodní přepravu mezi jednotlivými kanárskými ostrovy, fungují podle platného jízdního řádu

12:05: podle bruselského Eurocontrolu jsou z důvodu nedostatku kapacit pro umístění letadel na letištní ploše regulovány opět přílety na Gran Canaria, ostatní kanárská letiště fungují bez problému

11:50: hasičům a pracovníkům speciálních jednotek, kteří hasí požár v oblasti Tasarte a Inague, trochu pomohl noční a dopolední déšť a zejména uklidnění větru, na místě již zasahuje jeden vrtulník. Ze Sevilly přiletěli další vojáci na pomoc, hydroplány však stále zůstávají na letišti v Malaze. Podle dostupných informací se oheň již nešíří. 

11:45: koncentrace prachu v ovzduší výrazně klesla, zlepšila se viditelnost a tak se nebe nad kanárskými ostrovy pomalu začíná plnit letadly. Podle některých modelů se ale situace může ještě zhoršit. 

08:10: kvůli calimě bylo od soboty zrušeno celkem 380 letů a na letištích bylo uvězněno 14 tisíc cestujících FOTO

08:05: centrála 1-1-2 Canarias eviduje dosud celkem 968 incidentů z důvodu silného větru, calimy a vysokých vln

08:00: po nočním slabém dešti v oblasti letiště se zlepšila viditelnost a letiště na Gran Canaria nyní funguje normálně

Pondělí s pondělním ránem přicházejí dobré zprávy ... tak věříme, že vydrží :-)

22:30: zatímco desítky hasičů budou celou noc likvidovat požár v Tasarte a Inagua a modlit se, aby ustal vítr a bylo možné nasadit vrtulníky, naše aktualizace prozatím končí. Přejeme dobrou noc a snad bude zítra den s příjemnějšími zprávami.  

22:05: ještě v pondělí dopoledne nás potrápí velmi silná calima, možná silnější než v neděli. Opět se přidá silný nárazový vítr. Odpoledne by se měla situace pomalu začít uklidňovat. Odpoledne by měl přijít "červený déšť"  (lluvia roja) nebo také "déšť bahna" (lluvia de barro), tedy déšť vznikne ve vyšších polohách a při pádu na zem sebou voda vezme všechen prach.  

21:15: letiště na Gran Canaria je od 21:10 hod. opět v provozu pro odlety

21:15radnice v Las Palmas rozhodla z důvodů nepříznivého počasí o zákazu koupání na všech plážích ve městě.

20:58: bruselský Eurocontrol (European Organisation for the Safety of Air Navigation) zakázal až do pondělí 24.2.2020 do 13 hodin letecký provoz nad kanárskými ostrovy. V závislosti na konkrétních podmínkách mohou některá z letišť povolit starty letadel směrem do Evropy, aby se uvolnila kapacita pro přistání. 

20:45: školáci na Kanárských ostrovech zítra nemusí do škol, týká se všech stupňů

19:52: obyvatelé Gran Canaria najdou užitečné informace dále na twitteru @112canarias, @Aemet_Canarias nebo @GranCanariaCab

19:48: požár mezi Tejeda a Bentayaga je pod kontrolou, požár z údolí Tasarte však pronikl do lesů v oblasti Inagua, 

19:45: uzavřené jsou silnice GC-200, GC-204, GC-205, pád stromů uzavřel silnice GC-43, uzavírky silnic na GC sledujte na twitteru @CarreterasGC

Všechny kanárské ostrovy zasáhla v sobotu odpoledne velmi silná calima, tedy závan větru z afrického kontinentu s velkým obsahem písku (o calimě jsme informovali například ZDE).  K prachu z Afriky se navíc přidal vítr o síle hurikánu. Nepříznivé počasí ovlivnilo provoz letišť a jsou hlášeny i četné polomy a požáry. 

Podle předpovědi by nízká viditelnost a vysoká koncentrace prachu v ovzduší měla být ještě zítra, tedy v pondělí, potom se situace začne zlepšovat a ve středu by se měla situace již znormalizovat. Doporučujeme si pečlivě prohlédnout animaci, ZDE

Silný vítr a velké sucho společně s lidskou nezodpovědností jsou i příčinnou několika požárů na Tenerife i Gran Canaria. Silný vítr způsobil i pád mnoha stromů, zdí, vítr odnášel střechy a drobné předměty. Silné vlny zavinily dokonce střet dvou lodí v přístavu Los Cristianos na jihu Tenerife. 

Na Gran Canaria hoří v oblasti Tasarte a Bentayga, hasiči se soustřeďují zejména na záchranu lidských životů. Silný vítr, špatná viditelnost a prachové částice ve vzduchu vylučují nasazení letecké techniky. 

Situace se během neděle komplikovala i na dalších ostrovech, letiště po Gran Canaria byla uzavřena i na Lanzarote a Tenerife, aby následně v neděli kolem 16. hodiny byl uzavřen celý vzdušný prostor nad Kanárskými ostrovy. Informace o leteckém provozu je možné sledovat na webu www.aena.es nebo na twitteru @controladores Obnovení provozu se očekává zítra, tedy v pondělí, ale přesto je vhodné aktuální stav konzultovat s vaší leteckou společností. 

Počasí ovlivnilo i kulturní a sportovní akce na většině ostrovů, na Gran Canaria byl zrušen program karnevalu v Las Palmas a nebo v Aldea, kvůli velmi silnému větru byly s okamžitou platností uzavřeny všechny rekreační zóny a parky.

Více info naleznete také na našem facebooku ZDE

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist