Jdi na obsah Jdi na menu
 


Při cestě na kanáry jsou od soboty 14. listopadu 2020 nutné testy

1. 11. 2020

torres.jpg

UPDATE: dnes vyšla ve věstníku vyhláška kanárského ministerstva zdravotnictví - ZDE, která zatím vylučuje použití rychlých testů na antigeny pro screening turistů (INFO ve španělštině). Zatím tedy je situace taková, že je od 14/11 nutné předložit PCR testy. /2.11.2020/

Vyhláška kanárské vlády o testech při ubytování vyšla v  sobotu v úředním věstníku a vstupuje tedy v platnost od soboty 14. listopadu 2020. Od tohoto dne je nutné při ubytování na Kanárských ostrovech předložit negativní covidový test. 

Oficiální text vyhlášky, uveřejněné v sobotu 31. října 2020 v úředním věstníku je ZDE

Vyhlášku přijala kanárská vláda ve čtvrtek tento týden, informovali jsme ZDE. Uveřejněním v úředním věstníku BOC vyhláška v sobotu vstoupila v platnost a povinnost předložit testy nastupuje po deseti pracovních dnech. To je podle našeho výpočtu v sobotu 14. listopadu 2020.

Co to znamená? Turisté, kteří poletí v sobotu 14. listopadu 2020 na kterýkoliv z Kanárských ostrovů (například linkou Smartwings QS 2040 z Prahy nebo s Ryanairem z Vídně) si již musí před odletem zajistit negativní covidový test, aby při nástupu do ubytování nebyl starší než 72 hodin od dne a hodiny jeho absolvování. Vyhláška nerozlišuje, zda se jedná o PCR nebo antigenní test. 

Vyhláška není dokonalá a zřejmě bude ještě průběžně upravena podle zkušeností z její aplikace. S ohledem na vývoj ve většině evropských zemí se ale jedná o jedinou možnost, jak Kanárské ostrovy ochránit před covidovou vlnou.

Vyhláška se příliš nezměnila od verze, kterou jsme popsali již ve čtvrtek ZDE

Zákon zjednodušeně říká: pokud se budete chtít ubytovat v hotelu, apartmánu a nebo prázdninovém domě či bytu, které je oficiálním ubytovacím zařízením, musíte od soboty 14. listopadu 2020 od 00:01 hodin předložit na recepci spolu s cestovním dokladem negativní test na virus SARS-Cov2.

Pokud cestujete na privát, covidový test předkládat nemusíte, ale s největší pravděpodobností se na vás nebude vztahovat pojištění, uzavřené kanárskou vládou s pojišťovnou AXA a které kryje náklady na ošetření a nemocniční péči v souvislosti s nemocí Covid-19. 

Negativní test musí předložit každý turista starší 6 let a test nesmí být starší než 72 hodin před momentem registrace na hotelu. Vyhláška připouští jako platné jak PCR testy tak testy antigenní.

Turisté musí být o této povinnosti informováni při rezervaci svého ubytování nebo při objednávce svého zájezdu u cestovní kanceláře. Náklady na testy si hradí turisté

Obyvatelé Kanárských ostrovů nemusí předložit test, pokud prokáží, že během posledních 15 dnů neopustili Kanárské ostrovy a nemají žádné příznaky. To platí i pro turisty, kteří jsou na ostrovech déle než 15 dní a kteří například cestují mezi ostrovy a nebo na jednom z ostrovů mění ubytování. Musí ale předložit původní test a doložit, kdy přiletěli na ostrovy (letenka). 

Ubytovací zařízení musí odmítnout turistům přístup, pokud tyto požadavky nesplňují. Pokud přijede turista bez platného testu (například při zpoždění letadla nebo pokud se mu nepodaří test zajistit před odletem), musí před vstupem do ubytování absolvovat test na místě v zařízení, ke kterému na recepci dostane informace. Výjimkou je čas příjezdu, kdy nejsou otevřeny žádné laboratoře. Poté musí být turista ubytován, ale musí být v karanténě, dokud se nemůže podrobit testu. Je mu povoleno opustit místnost karantény jen za účelem provedení testu. 

Všechna ubytovací zařízení musí na recepci zveřejnit informační plakáty v nejméně pěti jazycích Evropského společenství, kde budou uvedeny podmínky přístupu, specifikované ve vyhlášce. 

Turisté mohou testy předložit v digitální nebo v papírové podobě, potvrzení o testu musí obsahovat: datum a čas zkoušky, totožnost osoby, která test podstoupila a údaje laboratoře, která je za zkoušku odpovědná. Samozřejmou součástí testu musí být jeho negativní výsledek. 

Turisté mohou absolvovat, v případě zájmu a na své náklady, další test nejdříve 48 hodin před odletem, pokud je to nutné pro jejich návrat do domovských zemí. Ubytovací zařízení musí o této možnosti turisty včas a vhodně informovat. 

Všechna ubytovací zařízení musí uložit testy spolu s registračními údaji zákazníka a jsou povinna je na vyžádání předat zdravotnickým orgánům. Vyhláška neřeší, jak to bude s testy v digitální podobě. 

Již během procesu rezervace musí být turisté informováni, že během svého pobytu na Kanárských ostrovech musí mít nainstalovanou varovnou aplikaci „Radar COVID“ a že ji musí mít nainstalovanou dalších 15 dní po odletu z Kanárských ostrovů. Informace o této povinnosti musí být také umístěna v 5 jazycích EU v recepci ubytovacího zařízení. 

Vyhláška zůstává v platnosti dokud ji kanárská vláda nezruší nebo nenahradí jiným nařízením.

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Canaria

(Josef, 4. 11. 2020 22:13)

Dobry den
Letime na Gran Canaria od7 do 21.11
V dobe priletu 7.11 nebude test pozadovan.
14.11 budeme muset na testy na Gran Canarii, abychom mohli vyuzit pojisteni Axa/covid nebo staci ze jsme prileteli pred 14.11 a jsme automaticky pojisteni na celoi dobu pobytu.

Test v průběhu pobytu

(Klára, 3. 11. 2020 10:02)

Dobrý den, letíme na Kanáry 6.11., v den začátku povinnosti testu 13.11. odlétáme zpět do ČR, ale nebudeme tam v tu dobu požadované 2 týdny. Bude potřeba test? Nebo to je jen v případech, kdy člověk mění ubytování? Děkuji!

 

 

 
TOPlist