Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zamyšlení : Politici se označují za šílence a stavba Siam Parku na Gran Canaria je ve hvězdách

14. 1. 2017

 veril-siam-park-tecnicos-cabildo-ayuntamiento-66_g.jpg

Trpělivost a shovívavost německého podnikatele Wolfgang Kiesslinga s absudrními kroky úřadů a politiků na Gran Canaria  je zdá se nekonečná. Jen díky nezměrné vůli německé podnikatelské rodiny, která vlastní obří zábavní parky Loro Pargue a Siam Park na ostrově Tenerife a plánuje výstavbu podobných na Gran Canaria, stále žije naděje, že se největší kanárské turistické centrum Maspalomas dočká odpovídajícího zábavního a vodního centra. 

Na podzim loňského roku se zdálo, že Wolfang Kiessling již překonal všechny překážky, které mu podnikatelé i politici na Gran Canaria stavěli do cesty (informovali jsme průběžně například ZDE nebo ZDE). Vykoupil za desítky milionů eur všechny nezbytné pozemky, ustál podvodné žaloby o určení vlastnictví nově nabytých parcel, přesvědčil ostrovní vládu, že projektovaná trať vlaku z Las Palmas do Maspalomas, která v plánech vedla přes jeho pozemky, je čirá fantazie na kterou nikdy nikdo nebude mít finance, získal přes padesát potvrzení a vyjádření a prokázal kanárské vládě, že investice ve výši 60 milionů euro a projekt, který dá práci mnoha stovkám llidí, je smysluplný.

Došlo však k něčemu, nad čím rozum zůstává stát. Zatímco úřady v Las Palmas, při výstavbě obřího akvária z dílny stejného investora, vycházejí turistickému lákadlu maximálně vstříc, zde v Maspalomas se zdá být vše naopak. Jako kdyby se místní úřady projektu bránily a obávaly se ho. Pokud však za vším není korupce a zájmy konkurenčních skupin.

Radnice v San Bartolomé váhá s udělení stavebního povolení a nyní dokonce hrozí jeho zastavením a to z důvodu nálezu údajných prehistorických artefaktů. Její postup je tak v příkrém rozporu například s udělením povolení k demolici kultovního hotelu Oasis, ve kterém trávila dovolenou (mimo jiné) posádka Apollo 11 a který by si, tak jako celá lokalita palmové oázy u majáku, zasloužil být zapsán na listinu památkově chráněných staveb kanárské autonomie. Zatímco v případě Oasisu stačilo radnici na vydání povolení k demolici doslova jen pár dní, v případě Siam Parku se z dílny starosty Péreze neustále objevují nové a nové požadavky. Tím posledním je požadavek na změnu projektu vodního parku s ohledem na údajné historické naleziště na dotčených parcelách. To "naleziště", které je nedotčené v rokli podél dálnice  již několik desítek let, to "naleziště", kam radnice po léta schvalovala či trpěla legální či ilegální vývoz stavební suti, to "naleziště", kde bydleli a bydlí celé generace bezdomovců. To vše doslova jen pár metrů od čtyřhvězdičkových hotelů. 

Naskýtá se tak logická otázka, jaký záměr radnice sleduje a proč postupuje tak pokrytecky. Bezdomovci v blízkosti, doslova na dohled hotelů, léta nikomu nevadili, stejně tak nikdo, ani archeologové, léta nebažili po prozkoumání zde umístěných jeskyň. Právě tak nikomu nechyběly (pravděpodobně bezdomovecké) "relikvie", které nyní mají být dlouhodobě zkoumány a které mají prokazovat předšpanělské osídlení Maspalomas. 

Celá situace zdá se možná úsměvná a nezasvěcený pozorovatel by si řekl, že není na škodu dát archelogům pár měsíců, nechat je vše prozkoumat a předměty deponovat do muzeí, pokud budou mít vůbec nějakou hodnotu. Z bližšího pohledu je však situace složitější a vodní park má, zdá se tu smůlu, že na jeho "bojišti" se svede bitva mezi dávnými politickými soky, z nichž jeden je, jak to tak bývá, zatím politicky úspěšnější.

A vše začalo tak nevinně, když předseda ostrovní vlády a bývalý úspěšný starosta města Agüimes , Antonio Morales (NC), veřejně podpořil projekt Siam Parku a vyzval místní úřady k rychlejšímu postupu, vedoucímu k vydání stavebního povolení. To vše nehledě na nutné "archeologické práce". Tím si však vysloužil, od svého dávného politického soka, starosty okresu San Bartolomé de Tirajaňa, Marco Aurelio Pérez (PP), ostrá slova o jakési "skryté bombě" ze strany vládxy, která dosud nevydala souhlasné stanovisko týkající se ochranného pásma dálnice. A toto stanovisko bylo, pro změnu, ze strany ostrovní vlády kvalifikováno jako "šílené". A v lomozu slovní přestřelky pánů politiků ze dvou nesmiřitelných politických stran zanikla slova z úst investora, Wolfganga Kiesslinga, majitele Loro Parque de Tenerife, že nemá v úmyslu změnit projekt vodního parku v lokalitě El Veril po objevení nových archeologických pozůstatků v této oblasti. Část naleziště se totiž nachází v zahradách budoucího parku, ale, a to je horší, další předšpanělské vykopávky jsou v místě tobogánů budoucího parku. A že změna projektu by stavbu odsunula o mnoho měsíců a projekt by přišel o dotaci  z fondů Investičních rezerv kanárských ostrovů (RIC). A ne o dotaci ledasjakou. Podle vyjádření investora se má jednat až o 30% celkové investice, tedy 20 milionů euro.

No dobře, ale jak dál? Kanárské ostrovy zažívají, díky neklidné situaci v Turecku, Egyptě či Středomoří, doslova turistické žně. Jen na ostrov Gran Canaria loni přiletělo rekordních 3,7 milionů turistů, na celé kanáry pak milionů 14. Evidujeme unikátní stav, který však nemusí mít dlouhého trvání. A to vše doslova a do písmeno několik let po krizi, která zamávala ekonomikou ostrovů a přivedla 40% práceschopných na úřad práce. Přesto se však zdá, že si místní politici z předchozích chyb, které ke krizi vedly, nevzali vůbec žádné poučení. Sebestřednost, pohrdání potřebami návštěvníků ostrova, korupce a v neposlední řadě ohromné zisky z posledních let jim doslova zaslepily oči a oni se raději utápějí v malicherných hádkách, než aby společně pracovali ve prospěch těch, kteří mohou mít ze šedesátimilionové investice alespoň nějaký prospěch. Obyčejných canarios a také samozřejmě turistů. 

Paprsek naděje tak v této smutné situaci dává vyjádření Wolfganga Kiessllinga, který po jednání se starostou Pérezem uvedl, že stále doufá ve slavnostní otřevření Siam Parku v Maspalomas nejpozději za dva roky. "Nejsem politik a ničemu z toho, co se nyní děje, nerozumím. Ale myslím, že pokud firma chce vystavět turistickou atrakci, která je považována za nejlepší vodní park na světě, na pozemku, který leží ladem co svět světem stojí, měla by mít veškerou podporu, co si dokáže představit".

Tak věřme, že se vše povede, zdravý rozum zvítězí nad politickými šarvátkami a v létě 2019 se setkáme v nejlepším vodním parku světa, u nás, v Maspalomas. 

 

Hasta luego. Karel

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist