Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zvýšený stupeň nebezpečí pro úterý a středu z důvodu extrémních teplot, turistické oblasti nebudou zřejmě zasaženy

12. 5. 2015

alerta-naranja-calor-canarias-12-13-mayo.png

Národní meteorologická agentura (AEMET) vyhlásila v pondělí odpoledne druhý, tzv. oranžový stupeň nebezpečí pro celou východní provincii a ostrov Tenerife, zatímco La Palma, La Gomera a El Hierro mají "jen" žluté varování. Extrémní teploty se týkají většinou oblastí v nadmořské výšce nad 300 metrů. 

Kanárské vláda vyhlásila první varování pro obyvatelstvo již v sobotu a následně jej upřesnila v neděli (informovali jsme ZDE). Nyní v důsledku extrémních teplot, zejména ve vyšších nadmořkých výškách, vláda rozhodla o informační kampani s cílem prevence lesních požárů. Požáry hrozí na všech postižených ostrovech nejen kvůlu vysokým teplotám, ale zejména kvůli extrémnímu poklesu vlhkosti vzduchu. Jak jsme informovali již v bleskových zprávách, od dnešního dne do odvolání platí na ostrovech Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria a Tenerife zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě. 

Z výše uvedených ostrovů jsou, a v následujících dnech budou, nejvíce postiženy horkem zejména lokality ležící ve střední a vyšší nadmořské výšce. Extrémní teploty se tedy netýkají většiny turistických lokalit. 

calima-12_05_2015.jpg

Španělská TV dnes ve večerních zprávách uvedla, že nejvyšší teplota byla dnes v celém Španělsku naměřena ve městě Valleseco, Gran Canaria (mapa). Přístroje v tomto městě dnes ukázaly 39,3 stupňů Celsia. Nejen z tohoto důvodu, ale zejména proto, že příliv horkého vzduchu neustává, zvýšila meteoagentura AEMET varování na druhý stupeň ze tří možných, tedy na stupeň oranžový. 

Kanárská vláda vydala současně s varováním i oběžník, ve kterém poskytuje pokyny pro obyvatelstvo pro prevenci požárů, ZDE. Dále jsou doporučována standardní opatření pro případ horka, tedy minimalizovat pobyt na slunci, používat pokrývky hlavy, aplikovat na nechráněné části pokožky opalovací krémy s vysokým faktorem, přijímat dostatek tekutin, vyvarovat se příjmu kofeinu a alkoholických nápojů. 

Výstrahy pro úterý a středu platí zatím od 11.00 do 19.00 hodin, ale již pro celý ostrov Gran Canaria, zatímco v pondělí to bylo jen pro jih, východ a hory. Vlna horkého vzduchu bude navíc s největší pravděpodobností již od úterý provázena prachem z afrického kontinentu, který zhoší dýchání (tzv. calima). Teploty by měly překročit 34 stupňů Celsia.

Podle zatimních předpokladů by vysoké teploty měly vydržet až do pátku.

Aktuální teplotní mapy můžete na našem webu sledovat ZDE

Počasí v jednotlivých destinacích včetně předpovědi je k dispozici ZDE

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist