Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koronavirus na Gran Canaria - květen 2020

Neděle 31.5.2020/

21:10: aktuální večerní údaje potvrzují klesající počet nemocných s novým koronavirem. Na všech ostrovech je dnes večer 197 aktivních nemocných. V přepočtu na obyvatele (2 153 389 lidí na všech ostrovech) je to 0,009%. Přesto plánuje španělská vláda další prodloužení nouzového stavu. 

20:55: stav počítadla nám dnes od rána ukazuje 22/78 a podle informací médií se potvrdilo naše očekávání, že výjimečný stav (estado de alarma) se skutečně bude prodlužovat, podle pana premiéra Sáncheze tentokrát opět naposledy. Ale těch slibů už bylo "tolik", tak jak to u socialistů bývá zvykem. Ten poslední byl obzvlášť pikantní, myslím že premiér před 2 týdny říkal, že prodloužení nouzového stavu je poslední. Ale což, uvidíme jak to ve středu v Parlamentu dopadne, protože co se dá věřit vládě, která již po osmé (!!!) za dva měsíce změnila metodiku počítání úmrtí "s" nebo "na" Covid-19. Poslední metodika měla za následek tak razantní pokles "úmrtí", že si toho všimli i jinde než ve Španělsku. Zatímco minulý týden umíralo každý den několik desítek až skoro stovka lidí a před měsícem stovky lidí, tak po poslední změně metodiky jsou to najednou jen čtyři lidé denně. Skoro jako by už najednou ti "mrtví" vadili, když už nepomohli při "vydolování" nevratného půlbilionu eur od Evropské unie. Možná je to tak, že nyní si někdo ve vládě uvědomil, že do země, kde "umřelo" skoro 30 tisíc lidí a stále jich desítky umírají, na dovolenou nikdo nepojede. Ale jak to skutečně je, to nechť si raději posoudí každý sám. Tak hezký nedělní večer. 

Sobota 30.5.2020

21:15: kanárští zdravotníci zatím provedli celkem 129 282 testů na zjištění nového koronaviru, z toho celkem 109.155 testů PCR (polymerázová řetězová reakce) pro diagnostiku COVID-19 a 20.127 molekulárně genetických testů IgG a IgM a ELISA. Celkem bylo testováno 105 230 lidí. 

20:40: večerní statistika říká, že počet aktivních onemocnění na Kanárských ostrovech je nyní 218. Na Gran Canaria je stav setrvalý, 42 nemocných.

18:05: vládní socialisté PSOE dosáhli dohody s katalánskými republikány ERC o dalším prodloužení nouzového stavu. Ten poslední se prodlužoval do 7/6 a socialisté při tom využili baskické separatisty a středové Cuidadanos. Pro výjimečný stav hlasovali tehdy i kanárští nacionalisté. Hlasování o prodloužení estado de alarma se má uskutečnit příští středu a vládní socialisticko-komunistické koalici stačí, když se ERC zdrží hlasování. Výjimečný stav se tak bude prodlužovat v celém Španělsku od 7/6 o dalších 15 dní. Pokud chce někdo sledovat ekonomickou sebevraždu Španělska v přímém přenosu, má jedinečnou příležitost. 

14:40: podle aktuálních údajů se od včerejšího večera celkový počet aktivních případů nemoci Covid-19 na Kanárských ostrov nezměnil, stále je 217 nemocných. Na Gran Canaria dva nemocní přibyli a dva se vyléčili na jiných ostrovech.

13:30: podle dnešní Úředního věstníku se vláda rozhodla přistoupit k dalšímu rozvolnění a tak od pondělí je v celém Španělsku povolené koupání v bazénech, sice s omezeními, ale je (INFO v úředním věstníku). Vývoj "nemoci" se vylepšuje, počet úmrtí v celé zemi výrazně klesl, Španělsko registruje za posledních 24 hodin jen 43 nových úmrtí spojených s koronavirem, za poslední týden úmrtí, s výjimkou 24/5 nepřesahují 50 denně. Kdo má zájem se seznámit s velmi podrobnými údaji za celé Španělsko, má možnost ZDE. Kanárské ostrovy (ty velké z nich) jsou již týden ve fázi "2" rozvolnění a ještě týden je čeká. Jinak stav našeho počítadla je 23/77. To první číslo vzbuzuje naději na blížící se konec mimořádného stavu, to druhé ... raději ani nemluvit. Tak si užijte sobotu, tady se ochladilo, je zataženo a od západu snad přijdou nějaké kapky. 

Pátek 29.5.2020

22:20: z celkem 40 aktivně nemocných na Gran Canaria jich je 8 v péči lékařů v nemocnicích, 32 pacientů se léčí doma. Nikdo není hospitalizován na JIP. 

22:10: z celkem 38 osob, které zemřely na Gran Canaria s identifikovaným novým koronavirem, byla nejvíce postižena věková skupina mužů 70-79 let, těch zemřelo 14

21:55: na Gran Canaria se od konce ledna dosud nakazilo novým koronavirem 586 osob, z toho 291 žen a 295 mužů

21:40: stav nemocných na Gran Canaria se nezměnil, stále je evidováno 40 pacientů s novým koronavirem

21:30: podle stavu z dnešních 20:00 hodin je na Kanárských ostrovech 220 aktivně nemocných. Za dobu od 31.1.2020 zemřelo 160 osob, kterým byl identifikován nový virus a 1.968 osob se uzdravilo. 

14:20: podle aktuálních údajů (14:00 hodin) je na Kanárských ostrovech již jen 217 případů nového koronaviru, na ostrově Gran Canaria klesl jejich počet na 40 nemocných

12:50: počet aktivně nemocných novým koronavirem ve Španělsku opět mírně stoupl, aktuálně zdravotníci evidují 60.411 nemocných. 

11:50: žádný mrtvý, dva nově diagnostikované případy s novým koronavirem, 51 uzdravených a 247 celkem aktivně nemocných na všech Kanárských ostrovech, z toho na Gran Canaria 43. Taková je bilance včerejšího dne. Je více než zřejmé, že virus ztrácí vitalitu a počet aktivně nemocných je v poměru k počtu obyvatel kanárských ostrovů (2 153 389) či k počtu obyvatel Gran Canaria (851 231) doslova marginální a že se nejedná (a nejednalo) o žádnou epidemii natož pak pandemii. Stejně tak je zřejmé, že aktuálně platná restriktivní opatření vůči obyvatelům Kanárských ostrovů jsou neúměrná počtu nemocných. Přesto centrální vláda opět navrhne španělskému Parlamentu k projednání příští středu další prodloužení estado de alarma, tedy výjimečného stavu, tentokrát od 7/6 do 21/6 a opět pro celou zemi, bez rozdílu počtu nemocných v jednotlivých provinciích a bez rozdílu mezi "pčíkající" pevninou a "zdravými" ostrovy.  A tak parlament omezí občanské svobody a práva úplně všech autonomních oblastí na dalších 15 dní a znejistí všechny, kteří již chtěli nedej Bože něco plánovat. Že se tak stane, je více než jasné. Socialistům z PSOE a komunistům z Podemos dodají ochotně hlasy středoví Cuidadanos i baskičtí separatisté, jen to tentokrát nebude EH Bildu, ale pro změnu PNV. Takže návrat do normálu se ve Španělsku odkládá do konce června. Premiér argumentuje tím, že bez výjimečného stavu není stát schopen regulovat pohyb obyvatel mezi provinciemi a že tedy není schopen efektivně bránit šíření nebezpečného viru. Jedním dechem ale ta samá vláda zve do země zahraniční turisty, tvrdí, že den po skončení estado de alarma (nyní až 22/6) bude jako mávnutím kouzelného proutku vše fungovat a plánuje, že zemi zaplaví dovolenkychtiví Britové, Němci či seveřané. Nezaplaví, to je jasné i školákovi, a "kanáry" budou muset hodně bojovat, aby zachránili alespoň zimní sezónu. P.S. Jinak dnes máme 24/76. Tak hezký víkend. 

Čtvrtek 28.5.2020

22:10: podle večerních údajů klesl počet aktivně nemocných na Kanárských ostrovech z 249 na 247

14:40: nemocí Covid-19 nejvíce zasaženým ostrovem je Tenerife, zde je aktivně nemocných 181 z celkových 249 nemocných na Kanárských ostrovech. 

14:35: nejvíce nemocných na Gran Canaria je v hlavním městě Las Palmas - 21. 

14:30: v okrese San Bartolomé, kam patří i Maspalomas, je stav aktivně nemocných setrvalý (7). Za poslední dny se 3 pacienti uzdravili, ale bohužel se v evidenci nemocných objevili i tři nelegální imigranti, kterým byl identifikován po připlutí na Gran Canaria dne 17/5 nový koronavirus. Nyní jsou v izolaci v karanténě. 

14:20: zdravotníci dnes ve 14 hodin ohlásili další pokles aktivních onemocnění Covid-19 na ostrově Gran Canaria - aktuální počet nemocných je 43. 

14:15: podle zcela aktuálních údajů (14:00 hodin) je na Kanárských ostrovech celkem 249 aktivních onemocnění Covid-19. Oproti včerejšímu večeru je to pokles o 47 uzdravených. 

13:05: některé oblasti Španělska, které jsou první týden ve fázi "2" rozvolnění, tak jako většina Kanárských ostrovů, si již požádaly o zrychlený přestup do fáze "3". A ministerstvo zdravotnictví má teď tu úžasnou moc někomu vyhovět a někomu ne, přičemž o transparentnosti takového procesu se nám může jen zdát. Například do dnešního dne, přes všechny výzvy opozice, není znám tým, který ministrovi zdravotnictví, filosofovi Salvadorovi Illovi, v těchto věcech radí. A do toho se zvyšuje napětí v samotné vládě premiéra Sáncheze, která se nedočkala požadované nenávratné finanční pomoci EU ve výši 1,5 bilionu EUR "jižnímu křídlu" (Španělsko si dělalo zálusk na 500 miliard), ale musí se spokojit se 140 miliardami a to ještě polovinu z toho bude muset vracet. A kdo občas poslouchá kolem sebe tak ví, že ne každý zaměstnanec, který je doma s kurzarbeitem (zde ERTE) nebo ne každý, kdo dostává nějakou formu sociální pomoci, dostává vše včas. Prostě Španělsko začíná mít v důsledku koronakrize problémy s likviditou a to chce ještě tento týden schválit vláda tolik diskutovaný "nepodmíněný základní příjem". Ostatně doporučuji si k této problematice přečíst výbornou analýzu Roberta Trošky ZDE. Vláda nemá na placení skoro 3 milionů zaměstnanců na kurzarbeitu, její rozpočet dusí armáda skoro 4 milionů lidí bez práce a ještě si "přidává" 3 miliardy EUR měsíčně novou dávkou, která rozhodně zájem o práci neposílí. Jednoduše řečeno, Španělsko není v dobré kondici a pokud se motor ekonomiky, tedy turistický ruch, brzy rychle nerozjede, schyluje se k vážné krizi. A že si to vláda uvědomuje, o tom svědčí výrok místopředsedy vlády, komunisty Iglesiase, který viní pravicovou opozici už skoro ze všeho, málem i z koronakrize. A myslí si, že lidé mají krátkou paměť a že snad zapomněli, že než se v roce 2018 dostali k moci socialisté společně s  komunisty, snížila se nezaměstnanost o skoro 2 miliony lidí. No, v Madridu bude ještě letos veselo. Ale snad se nás to na "kanárech" nedotkne a tady v Atlantiku se vše vrátí koncem června do normálu, obnoví se letecký provoz, otevřou se alespoň některé hotely a turisté přivezou kýžené finance. Jinak dnes máme velké výročí, takové kulaté, počítadlo nám ukazuje 25/75. No "nekupte to". Tak hezký den.  

Středa 27.5.2020

22:10: ve Španělsku přibylo od rána 509 pozitivních novým koronavirem, aktuální stav je 59.275 aktivních nemocných

21:35: večerní údaje k vývoji nemoci Covid-19 jsou opět pozitivní. Ubyli další tři nemocní a tak se nyní léčí z "chřipky" 296 lidí. 

18:05: z celkem 299 aktivních nemocných jich je 9 hospitalizováno na JIP, 33 je na infekčních odděleních nemocnic a 257 se léčí doma

18:00: za středu evidují zdravotníci na Kanárských ostrovech pět nových případů onemocnění Covid-19, 36 pacientů se vyléčilo a celkový počet aktivně nemocných klesl na nejnižší číslo za posledních 69 dní, tedy od 19/3 - 299. 

17:55: zdravotníci oznámili další úmrtí pacienta, kterému byl identifikován nový koronavirus, počet zemřelých na kanárských ostrovech tak dosáhl již čísla 160. Je nutné dodat, že většina zemřelých měla další vážná onemocnění (kardio, rakovina etc). 

14:55: na Gran Canaria přibyli od rána tři nakažení novým koronavirem a deset pacientů se uzdravilo, celkově je aktivně nemocných jen 45 lidí

14:40: podle údajů platných dnes ve 14 hodin je na Kanárských ostrovech aktuálně 299 aktivních nemocných novým koronavirem, je to pokles oproti ránu o 33 nemocných. Bohužel jeden pacient zemřel. 

13:40: v celém Španělsku je aktuálně 58.766 aktivních onemocnění Covid-19. 

13:15: počet aktivních nemocných na Gran Canaria mírně poklesl (-4), momentálně evidují zdravotníci jen 55 nemocných

13:05: podle údajů platných dnes ráno v 05:00 hodin je na Kanárských ostrovech 332 pacientů s nemocí Covid-19

11:55: z paláce Moncloa, tak jak dříve již 5x, prosákly informace, že se bude chtít opět prodlužovat. Co se chce prodlužovat, je těm, kdo nás pravidelně sledují, zcela jasné. Za deset dní (7/6) má končit stávající prodloužení estado de alarma, tedy výjimečného stavu, a protože se vládě tento stav centrálního vládnutí bez demokratické kontroly evidentně líbí, má choutky ho opět pro celou zemi prodloužit. Kde ty loňské (minulý týden) sněhy jsou, že je to naposledy a že ty oblasti, kde vlastně žádný Covid-19 není (např. kanáry), budou mít stávající nouzový stav zkrácený a přejdou do normálního života před 7/6 a dají světu jasně najevo, že žádná nemoc už není a že je možné začít plánovat dovolenou, rezervovat letenky a objednávat ubytování. A tak díky centrální vládě budou na kanárech všichni, nejen obyvatelé, ale hlavně podnikatelé v cestovním ruchu, žít další dny v nejistotě, zda třeba někoho zase napadne porušit veřejný slib a prodloužit stav poplachu o dalších 15 dní, tentokrát od 7/6 do 22/6. A určitě zase "naposledy". Španělsko se zmítá nejen v problémech způsobených (na jaře) agresivním virem, ale především v problémech politických a ekonomických. Zdá se totiž, že i přes všechnu snahu Fernanda "Fouché" Marlaska, španělského ministra vnitra, se nepodaří zamést pod koberec fatální selhání vlády na přelomu února a března, kdy podlehla levicovému nátlaku a povolila již dříve vzpomínané demonstrace k MDŽ a celý případ osobních selhání politiků bude zřejmě projednávat soud. O následcích jsme již psali, na účtě je 28 tisíc mrtvých, i když se stanovením jejich výše můžou mnozí včetně nás nesouhlasit, a především ekonomická rána v podobě "zastavení ekonomiky" na zatimní dobu tří měsíců. Nezbývá se tak než modlit, aby Španělsko co nejdříve překonalo vnitřní spory a ukázalo Evropě přívětivější tvář, než jsou jen sliby o zrušení karantény pro cizince, přijíždějící po 1/7 do země. V první řadě je nutné okamžitě zrušit estado de alarma, tedy nouzový stav. Neznám totiž člověka, který by si chtěl začít plánovat dovolenou do země, kde platí výjimečný stav. Na okraj jen uvádíme, že se nám někdy v dubnu podařilo zmýlit při počítání dní, zbývajících do plánovaného konce estado de alarma. A tak se tímto omlouváme, správně dnes naše "počítadlo" ukazuje 26/74, kdy "26" je počet dní, zbývajících do 21/6, tedy do dne, který označil již v dubnu premiér Sánchez jako poslední den nouzového stavu a ke kterému směřují zatím všechna prodloužení a "74" je počet dní, které jsme si už v estado de alarma doslova a do písmene užili. Tak hezký den a nezapomeňte, že raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon by dnes ve středu ve 22.33 středoevropského času měla vynést na Mezinárodní vesmírnou stanici dva astronauty NASA. SpaceX by se tak stala vůbec první soukromou společností, které se povedl start s posádkou. A navždy by tak změnila kosmický průmysl. Tak držme palce! 

Úterý 26.5.2020

14:30: na Gran Canaria se mírně zvýšil počet nemocných a nyní je v péči či evidenci zdravotníků 59 osob

14:15: v obvyklém čase máme k dispozici opět aktuální stav vývoje kolem nového koronaviru na Kanárských ostrovech. Počet aktivních nemocných za posledních 24 hodin opět klesl a nyní je na všech ostrovech 339 nemocných. 

13:15: včera bylo v celém Španělsku celkem 56.644 aktivních onemocnění Covid-19, dnes je tento počet 58.190. Ne nebojte se, není to žádné nové "ložisko v dole Darkov", ale důsledek kontroly "počítání" mrtvých. Vláda snížila administrativně počet načítaných úmrtí, prý z důvodu změny metodiky. Spíše se zdá, že Španělsko bylo v evropské tabulce úmrtí příliš vysoko a tak bylo nutné provést korekturu. Mrtvých "s" novým koronavirem je tak načítaně k dnešnímu dni 26.834. 

12:30: Gran Canaria, tak jako většina kanárských ostrovů, vstoupila včera do fáze "2" rozvolnění a obyvatelům se opravdu značně ulevilo. Výjimečný stav (estado de alarma) sice stále trvá a tedy jsou mimo jiné omezeny pravomoci vlády a Parlamentu kanárského autonomního společenství a mezi lidem to bublá, ale centrální vláda socialisty Sáncheze dala lidem "cukříček" v podobě povoleného pobytu na plážích a koupání v oceánu a tak je na chvilku klid. Upřímně, nechápeme, proč se Pedro Sánchez tak vyžívá v centralistickém řízení celé země a nevrátí vše do původních kolejí, zvláště pokud na "kanárech" je 360 aktivních nemocných a vlastně nic nebrání zahájit okamžité kroky k opětovnému nastartování motoru celé oblasti, tedy turistického ruchu. Ale Pedro asi sleduje nějaký vyšší cíl, kam my "prostí občané" nedohlédneme. Jedním z toho cíle může být i ututlání "kauzy 8-M", tedy povolených demonstrací v Madridu a dalších velkých městech k mezinárodnímu dni žen. Tehdy vláda "přehlédla" obrovskou hrozbu rychle se šířícího a tehdy agresivního viru a vydala povolení k pořádání feministických (nechci tím nikoho urazit, ale kdo zná problematiku, tak se neurazí) demonstrací. Dnes je více než jasné, že to byla minimálně politická chyba. Virus se mezi skoro milionem demonstrujících raketově rozšířil a dodnes se ho těžko daří zastavit. A tento názor zastává, zdá se, i soud a vyšetřovatel této kauzy a vše tak může směřovat k obvinění zodpovědných lidí. Například ministra zdravotnictví a nebo ministra vnitra či zástupců státu v jednotlivých autonomních oblastech, kde demonstrace proběhly. A zde se právě hodí estado de alarma, tedy onen výjimečný stav. Stav, kdy se nemusí odpovídat novinářům na dotěrné otázky, stav kdy je omezeno řádné fungování Parlamentu, kdy jsou omezené demonstrace a další prvky "běžného života" demokraticky fungujícího státu. Ministr vnitra tak může bez problému odvolat policistu, který kauzu 8-M vyšetřuje, údajně pro ztrátu důvěry, když onen policista dospěl k názoru, že povolit demonstrace byla zásadní chyba s prvky dokonaného trestného činu. Ale co s tím? Vždyť v čele té hlavní demonstrace v Madridu šla v první řadě manželka a matka samotného premiéra a dokonce i milenka šéfa koaličního partnera. Naštěstí je v zemi ještě stále dost slušných lidí, jako je nadřízený propuštěného policisty, který na protest proti postupu ministra vnitra odstoupil a tím nenechal kauzu "usnout". No prostě, chtělo by se s klasikem zvolat temné erömü! Tak hezký den a nezapomeňte, že dnes máme na počítadle stav 30/73. 

Pondělí 25.5.2020

23:05: pro cestu z Gran Canaria do většiny zemí EU i pro repatriaci v ČR se vyžaduje PCR test, prokazující, že cestující není Covid-19 pozitivní a nemusí strávit 14 dní v karanténě. Testy na Gran Canaria zajišťuje síť privátních nemocnic San Roque v ceně do 200 eur. 

22:25: počet aktivních nemocných na Gran Canaria se přes den nezměnil, stále je nemocných 57 lidí

22:15: podle údajů z dnešního večera na Kanárských ostrovech opět klesl počet aktivních nemocných, aktuálně evidují zdravotníci 360 nemocných

15:05: zdravotníci na Kanárských ostrovech oznámili smutnou zprávu, úmrtí dalšího pacienta s novým koronavirem. Od 13.3.2020 je to již 158 mrtvý. 

14:30: v celém Španělsku (47 mil. obyvatel) je 56.644 aktivních onemocnění Covid-19

14:10: na Gran Canaria (890 tisíc obyvatel) je podle aktuálních údajů jen 57 aktivních nemocných

14:05: na kanárských ostrovech (2,2 mil. obyvatel) je podle údajů zcela aktuálních údajů dnes ve 14 hodin jen 370 aktivních nemocných

13:05: dnes je stav 31/72 a první den fáze"2" rozvolnění. Mimořádný stav trvá již 72 dní a i když premiér Sánchez včera naznačil, že by "někde" mohl skončit dříve, stále spíše počítáme s tím, že do jeho konce chybí ještě 31 dnů. Ono těch slibů ze strany vlády bylo již tolik. Dnes například tisk uvádí, že ministr zdravotnictví Illa hned po nástupu do funkce v lednu zjistil vážnost nového čínského koronaviru a vydal 24.ledna 2020 poměrně přísnou oficiální směrnici "Procedimiento de actuación frente a casos de infección por el nuevo coronavirus (2019-nCoV)", kde odborníci popsali virus a jeho nebezpečnost, uvedli jak se přenáší (úzký kontakt, kapénky), jak se přenosu bránit (masky FFP2 a 3), prostě co kdo kde má dělat, aby se epidemii předešlo a následky mírnily. Doporučili v dokumentu zdravotním střediskům, aby byla přijata extrémní opatření. Například zjistili, že „v nemocničních pohotovostních místnostech by měli být nakažení pacienti důsledně odděleni od ostatních pacientů, personál by měl mít nasazeny chirurgické masky a pacienti okamžitě převezeni do izolovaného oddělení". To se stalo měsíc a půl před tím, než to samé ministerstvo a ministr schválili feministické demonstrace k 8. březnu, ve kterých se shromáždilo více než 600 000 lidí, a nákaza se rozšířila doslova raketovou silou po celém Španělsku. Snad ani nikoho nepřekvapí, že tato směrnice z 24.1.2020, původně v lednu umístěná na web ministerstva, z něj byla následně 30. března odstraněna a poté nahrazena "aktualizovanou verzí" z 14.3.2020. Tedy verzí vzniklou až po demonstrací z 8/3 a po schválení vládního návrhu vyhlásit nouzový stav (13/3). Co dodat, snad jen, že ti, kteří nesou za vše odpovědnost, se budou ze všech sil bránit a tvrdit, že oni jsou ti správní Mirkové Dušínové a že nikomu neublížili. Ani nikomu z těch skoro 30 tisíc mrtvých, kteří při epidemii zemřeli. A je dost jedno, jestli to bylo "s" nebo "na" koronovirus. Prostě tehdy v tm březnu stačilo dodržet směrnici z 24.1.2020, nepovolit demonstrace, omezit pohyb lidí a doporučit roušky. Tak jako třeba v Čechách. A nemuseli být nejen ti mrtví, ale nemusel být ani estado de alarma. Hezký den. 

Neděle 24.5.2020

22:15: počet aktivně nemocných na Gran Canaria se nezměnil, stále je 58 osob pozitivně testovaných na nemoc Covid-19. 

22:05: aktuální údaje tradičně poskytnuté kanárskou vládou ve 20 hodin říkají, že počet nemocných opět mírně klesl, aktuálně o 2 uzdravené na celkových 403 aktivně nemocných.  

14:45: podle výsledků v pravidelný čas 14:00 hodin je na Gran Canaria stále 58 aktivně nemocných, na všech ostrovech je to potom 405 nemocných. 

11:40: aktuálně je na všech Kanárských ostrovech evidováno 404 aktivně nemocných, to je oproti večerním údajům pokles o tři uzdravené. Na Gran Canaria je setrvalý stav - 58 nemocných. 

11:15: všechny vládní i královská nařízení a vyhlášky včetně parlamentem schválených normativních aktů týkající se "estado de alarma", jeho podmínek i jednotlivých fází rozvolnění najdete ZDE

11:05: dnes to je přesně 10 týdnů, co ve Španělsku vstoupil v platnost estado de alarma, mimořádný stav přijatý Královským dekretem Real Decreto 463/2020 ze dne 14.3.2020 a naposledy prodloužený Královským dekretem Real Decreto 537/2020 dne 22.5.2020 do půlnoci dne 7. června 2020. Naše počítadlo dnes ukazuje na čísla 32/71, tedy pokud bude estado de alarma prodloužen čekají nás ještě 32 dny, no a 71 znamená že startujeme 11 týden po jeho prvním prohlášení. Komentovat prodloužení nebudeme, nechceme si kazit krásnou neděli, jaká je nálada ve společnosti právě v souvislosti s mimořádným stavem se každý udělá na základě reportáží a fotografií z demonstrací, které doslova zaplavují celou zemi. Vláda nejprve dělala "mrtvého brouka", poté se snažila na průběh demonstrací reagovat zmírněním  podmínek estado de alarma a aktuálně znovupovolením fotbalové ligy. Celkově desítky tisíc aut se španělskými vlajkami blokující každé odpoledne ulice většiny velkých měst je však realita, stejně tak klesající preference vládní socialisticko-komunistické vlády, která doslova tančí v politickém minovém poli a boří jedno tabu za druhým, uzavírajíc dohody tu s katalánskými a tu s baskickými separatisty. 

Sobota 23.5.2020

22:55: ze 407 aktivních případů koronaviru na Kanárských ostrovech se plných 90% (364) léčí doma, dále 31 pacientů je v nemocnicích a jen dalších 12 na jednotce intenzivní péče (ICU).

21:35: počet aktivně nemocných po jednotlivých ostrovech: Tenerife - 316, Gran Canaria - 58, La Palma - 17, Lanzarote - 5, Fuerteventura - 3, ostatní ostrovy - 0. 

21:15: podle večerních údajů je na všech ostrovech stále 407 aktivně nemocných

16:00: kanárští zdravotníci provedli od začátku epidemie již 117.950 testů na přítomnost koronaviru na 95.460 osobách. 

15:05: podle údajů z dnešních 14 hodin zemřel na Kanárských ostrovech další pacient, kterému byl identifikován nový koronavirus a počet celkových úmrtí tak stoupl na 157. Počet aktivně nemocných na všech ostrovech klesl na 407, tedy o 22 méně než dnes ráno.  

14:00: španělský premiér Sánchez před chvíli na tiskové konferenci oznámil, že země otevře od července hranice pro zahraniční turisty a vyzval hoteliéry, aby se připravili na letní sezónu - VIDEO. Současně oznámil, že vláda "studuje" možnost dalšího prodloužení výjimečného stavu estado de alarma, ten současný končí 7/6.

13:05: nemoc Covid-19 je zdá se na "kanárech" na ústupu. Trvale klesá nejen počet aktivně nemocných, ale také počet lidí, jejichž nemoc vyžaduje hospitalizaci na jednotkách ARO/JIP, zde nazývaných UCI. Nyní jich je na všech kanárských ostrovech "pouze" 11. 

12:25: dnes je stav 33/70. Pro ty, kteří nesledují náš web pravidelně uvádíme, že číslo "33" znamená počet dní, které nám teoreticky zbývají do konce nouzového stavu, pokud ho španělský Parlament opět prodlouží podle dávno předem avizovaného přání premiéra Sáncheze, tedy skoro do konce června. Proč právě toto datum je pro socialistického premiéra tak důležité netušíme, ale asi Pedro ví o vývoji Covidu již od března více než my. No a těch "70" je počet dní, které jsme si již "odkroutili" ve výjimečném stavu estado de alarma. Co sledujeme situaci v Evropě, tak španělský mimořádný stav se vyznačuje bezprecedentně nejrazantnějším omezení občanských svobod včetně omezení mobility obyvatelstva. Ale nezoufáme si, sluníčko svítí, vše se dá tak trochu porušit a hlavně od pondělí nám už dají "cukříček". Zruší nám hodiny vycházek (i když ponechají zákaz nočního vycházení) a vypustí nás na pláže, s právem koupat a odpočívat. A mezitím se v celé zemi i přes výjimečný stav poměrně silně demonstruje proti vládě, která jednou s těmi a podruhé s jinými separatisty úspěšně bourá vše pozitivní, co se zde za posledních pár let podařilo. A k tomu mlčí o růstu lidí bez práce a lidí závislých na sociálních dávkách, ale zase mluví o zvyšování daní. Ale o tom třeba zase až jindy, tak hezkou sobotu. 

12:15: podle aktuálních údajů z dnešního rána je na Kanárských ostrovech 429 aktivních onemocnění Covid-19, tedy počet stejný jako byl včera večer. 

01:15: od pondělí bude povolen volný pohyb po ostrově, jen je nutné respektovat "hodiny pro seniory". Vstup cizinců na území kanárské autonomie je, tak jako na celé území Španělska, nadále omezen, je umožněn jen těm, kteří zde mají trvalý pobyt a nebo jsou občané Španělského království. Výjimku mají pouze ilegální imigranti :-(. 

00:45: Španělsko eviduje za pátek 56 úmrtí s novým koronavirem, opět jsou to však údaje bez Katalánska. 

Pátek 22.5.2020

21:45: devět pacientů na Gran Canaria uslyšelo v pátek od zdravotníků pozitivní zprávu o uzdravení. Aktivně nemocných je na ostrově 56 osob. Bohužel byl identifikován jeden nemocný mezi 49 ilegálními imigranty, kteří byli pobřežní hlídkou "zachráněni" nedaleko břehů Gran Canaria minulou neděli. Následné vyšetřování potvrdilo vážnou informaci, že ilegální imigranti nebyli umístěni do karantény a mohli nakazit pracovníky pobřežní stráže, policie nebo Cruz roja. Snaha o návrat turistů na Kanárské ostrovy jako bezpečné destinace tak "dostala" díky nepochopitelné politice španělské a kanárské vlády velkou ránu. 

21:30: počet aktivně nemocných na Kanárských ostrovech opět výrazně klesl, o rovných 17, nemocných je 429. 

16:30: celkem 47% populace Španělska vstupuje v pondělí do fáze "2" rozvolnění.  Madrid, Barcelona a 9 provincií nejvíce postižené provincie Castilla y León postupují konečně do fáze "1" rozvolnění. 

15:30: základní parametry fáze "2": Otevírají se obchodní centra, dále i divadla, kina, muzea, kongresová centra, je možné koupání v oceánu a pobyt na pláži i za účelem odpočinku nejen sportu a procházek. Setkávat se můžou skupiny přátel až do 15 osob, toto omezení se nevztahuje na osoby žijící společně. Opět se mohou konat svatby a pohřby ve větších skupinách (50 lidí na oslavy uvnitř, 100 lidí venku). Časy pro osoby starší 70 let zůstávají stejné, tedy 10-12 a 19-20 hodin, což znamená, že by se starší lidé měli během této doby pohybovat bezpečněji.

15:20: stav aktuálně nemocných v jednotlivých municipios na Gran Canaria (851 231 obyvatel): Las Palmas - 38 , San Bartolomé včetně Maspalomas - 7, Telde - 5, Santa Brigida - 2, Santa Lucia včetně Vecindario - 4, Agüimes - 4, Gáldar - 0, Arucas - 3, Ingenio - 0, Guía - 1, Teror - 0, Moya - 0, Valsequillo - 1, Mogán - 0, Agaete - 0, Vega de San Mateo - 0, Valleseco - 0, Firgas - 0, La Aldea - 0, Tejeda - 0, Artenara - 0

15:15: na Gran Canaria je setrvalý stav, stále 65 aktivně nemocných.  

15:05: dnes naposledy uvádíme načítaná čísla nemocných od 31.1.2020, protože jako podstatná pro reálný pohled na průběh nemoci a také jako "méně bulvární" považujeme počet aktivně nemocných. Takže naposledy údaje za všechny Kanárské ostrovy aktuálně k 14:00 dne 22/5: 

- celkový počet nemocných načítaně od konce ledna: 2.318

- celkový počet úmrtí osob, u kterých byl diagnostikován vyjma jiných nemocí i virus způsobující nemoc nazvanou Covid-19: 156

- celkový počet osob, které se z nemoci Covid-19 uzdravili: 1.716

- počet aktuálně (aktivně) nemocných: 446

14:45: všechny kanárské ostrovy vstupují od pondělí do fáze "2" rozvolnění. Gomera, Hierro a Graciosa si již tuto výsadu užívají týden, zbylé ostrovy si začnou užívat "skoro" normální život od pondělí 00:01 hodin. Mimo jiné je povoleno koupání a pobyt na pláži, otevírají se obchodní centra a zmírňují se omezení počtu lidí v restauracích a podobně.

13:15: dnes je to přesně 10 týdnů (pátek 13.3.2020), kdy se pod hrozbou počtu nemocných a zemřelých lidí, kterým byl, mimo jiných nemocí, identifikován tehdy velmi nepřesnými rychlotesty nový koronovaris, rozhodla španěská vláda, že podruhé v demokratické historii využije na nezbytně nutnou dobu tzv. stav poplachu (estado de alarma) a omezí osobní svobody občanů, zakáže vycházení vyjma práce a nákupu potravin a odejme pravomoce autonomním oblastem a městům. Kdo by to tehdy řekl, že se vládě rozhodování bez Parlamentu a bez ohledu na lidi tak zalíbí a z nezbytně nutné doby se stane již skoro věčnost. A abych nezapomněl, dnešní skóre je 34/69. 

Čtvrtek 21.5.2020

22:30: povinnost nosit roušku mají od dnešního dne všichni obyvatelé Španělska, v uzavřených veřejných prostorech i na ulici, kde není možné dodržet vzdálenost 2 metry. Výjimkou mají jen děti mladší 6 let a občané, kteří se prokáží na místě originálem lékařského potvrzení. 

22:05: vývoj nemocných za poslední dny na Gran Canaria (případy načítaně od 31.1.2020): 571 (570) (570) (570) (570) (568) (566) (565) (564) (563).

21:45: za dnešní den se uzdravili další tři lidé, počet aktivně nemocných na Kanárských ostrovech klesl na 472. Je to nejmenší počet od 22. března. 

15:20: v pátek odpoledne zveřejní španělské ministerstvo zdravotnictví rozhodnutí, zda Kanárské ostrovy postoupí od příštího pondělí do fáze "2" rozvolnění. Oznámení o splnění předepsaných podmínek odeslala kanárské vláda do Madridu již včera. Pokud bude "postup" schválený, otevřou se na všech ostrovech obchodní centra, budou přístupné pláže nejen pro procházky, ale i pro odpočinek, bude povolené koupání a zrušeny "vycházkové" časy. Je však povinnost do konce nouzového stavu 7/6 nosit roušky. 

15:15: počet aktivně nemocných na Gran Canaria stoupl o dva pacienty na celkových 65. 

15:05: aktuální údaje za Kanárské ostrovy: celkem nemocných od konce ledna: 2.312 osob, z toho zemřelo 155 lidí (0) a 1.682 pacientů se uzdravilo. Aktuálně nemocných je 475 (-25). 

11:35: aktuální údaje za celé Španělsko: od začátku epidemie onemocnělo načítaně již 232.555 lidí, z toho jich 27.888 zemřelo a 150.376‬ uzdravilo. 

11:15: ve Španělsku se musí od dnešního dne nosit povinně roušky, ve všech médiích jsou (po dvou měsících od vyhlášení nouzového stavu a po třech měsících od vypuknutí epidemie) osvětové články, že kašláním a kýcháním se šíří kapénky s virem. Co dodat, snad jen, že lépe pozdě než nikdy. Škoda jen, že mezitím evidují zdravotníci přes 28 tisíc mrtvých s koronavirem. 

11:05: španělský Parlament včera odsouhlasil vládní návrh na další prodloužení nouzového stavu o 15 dní, tedy aktuálně do 7.6.2020. Premiér Sánchez se však již dříve nechal slyšet, že by rád prodloužení nejlépe na neurčito a pokud to nevyjde, tak o měsíc do 22/6. Pro tyto své absurdní plány však nesehnal politickou podporu, ale je velmi pravděpodobné, že se mu to podaří za týden a bude tak věznit Španělsko skutečně až do konce června. Takže nám chybí ještě 35 dní a od začátku nouzového stavu je to dnes již 68 dní. Ještě že svítí sluníčko a za 3 dny můžeme jít na pláž. 

Středa 20.5.2020

22:05: parlament dnes rozhodl o prodloužení nouzového stavu estado de alarma do 7. června

21:40: na Gran Canaria evidují zdravotníci jen 63 aktivních onemocnění Covid-19. 

21:35: počet aktivních nemocných na Kanárských ostrovech stále klesá - aktuálně je 500. 

16:50: 4% populace Kanárských ostrovů, tj. 40 z každých 1 000 obyvatel na ostrovech, bylo podrobeno diagnostickému testu na Covid-19. Konkrétně ministerstvo zdravotnictví již provedlo screening 86 585 lidí, z nichž mnozí byli testováni několikrát. Dosud bylo provedeno 108 506 diagnostických testů,

16:15: souhrnná data za Španělsko: celkem načítaně od konce ledna 232.037 nemocných, z toho 27.778 lidí zemřelo a 150.376‬ se uzdravilo. Aktivních nemocných je 53.883 osob. 

14:50: malý nárůst nových případů, žádné úmrtí a další uzdravení. Na Kanárských ostrovech je aktuálně 505 (-14) nemocných . 

00:05: španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa sdělil, že dnes vyjde v úředním věstníku nařízení o povinnosti nosit roušky na veřejnosti, nejen v prostředcích hromadné dopravy. Nařízení vstoupí v platnost od čtvrtka. 

00:01: tak nám ten čas pěkně utíká, viďte? Dnes je skóre koronavirové epidemie již 36/67. Dnes se také v Parlamentu bude hlasovat o návrhu vlády, prodloužit nouzový stav do 7/6 a již nyní je jisté, že díky straně Cuidadanos bude vše schváleno. Protesty proti vládě s hrnci v ruce v zemi dále pokračují, ale vláda je k nim hluchá a dál doslova vězní své občany kvůli viru, který třeba na milionové Gran Canaria trápí jen 63 obyvatel. Řečeno slovy klasika, tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným. Tak hezký den. 

Úterý 19.5.2020

22:15: nejvíce aktivně nemocných je na ostrově Tenerife - 417 osob. Na tomto ostrově také dosud zemřelo nejvíce lidí - 105. 

22:05: na Gran Canaria se od rána uzdravili další pacienti, celkový počet aktivně nemocných je 63. 

21:50: na Kanárských ostrovech se uzdravilo dalších 17 lidí, aktivně nemocných je 519 osob. 

16:50: na Kanárských ostrovech za posledních 24 hodin přibylo 7 nemocných, nikdo nezemřel a 31 lidí se uzdravilo. Aktivně nemocných je 536 osob

13:05: na Gran Canaria je aktuálně nemocných novým koronavirem 69 osob

12:45: aktuální údaje z dnešního rána za Kanárské ostrovy: načítaně od konce ledna onemocnělo virem Sars-Cov2 celkem 2.294 lidí, z toho zemřelo 155 pacientů, 1.572 lidí se již uzdravilo a aktivních nemocných je 567. 

12:40: dnešní dopolední údaje za celé Španělsko: 231.606 načítaně nakažených od konce ledna, 27.709 úmrtí a 149.576‬ uzdravených 

12:15: dnes je 37/66, tedy 66 dní od vyhlášení nouzového stavu a 37 dní do pravděpodobného konce nouzového stavu, to ale za podmínky, že zítra španělský Parlament vládě schválí její návrh na prodloužení o měsíc. Objevují se totiž informace, že premiér Sánchez má v plánu požádat parlament o prodloužení nouzového stavu na neomezenou dobu s tím, že by vláda flexibilně tento stav upravovala v jednotlivých lokalitách země podle aktuálního vývoje. Řečeno "normálním jazykem", kdo bude hodný, ten bude mít nouzový stav v mírném režimu. A kdo ne, toho bude "držet" šéf z La Moncloa pěkně pod krkem. Tak uvidíme, co na to řeknou jednotlivé separatistické strany včetně těch kanárských, které jsou tím pověstným jazýčkem na vahách mezi levicovým a pravicovým blokem v parlamentu. Skutečnost je zatím taková, že ani katalánští republikáni a ani Baskové na to zatím neslyší, středoví Cuidadanos, kteří by rádi vystřídali komunistickou formaci Unidas Podemos ve vládě s PSOE, říkají, že měsíc je moc, že oni by raději vždy po 15 dnech. Kolikrát by těch 15 dní ale bylo, taktně mlčí. Zítra se tedy svede ve španělském parlamentu tvrdá bitva, kterou jistě ovlivní včerejší průzkum volebních preferencí a sílící pravicový blok a také protesty s hrnci (cacerolazo), které sílí v celé zemi (viz naše bleskové zprávy). Tak se necháme překvapit. Já osobně tipuji prodloužení o 15 dní a znovu sliby Cuidadanos, že to je naposledy. Stejně pak naposledy bude tato strana v dalších volebních odhadech a jejich hlasy převezmou sílící lidovci. Protože věřte nebo ne, ale 66 dní karantény už je prostě i na Španěle moc. Už jsou totiž vidět nad hlavami demonstrujících transparenty s hesly: "Chceme pracovat". A to je asi nejvyšší čas pro premiéra se vážně zamyslet. 

Pondělí 18.5.2020

21:55: premiérovi Sánchezovi se komplikuje parlamentní podpora jeho požadavku na prodloužení mimořádného stavu. Středová strana Cuidadanos odmítá prodloužení o jeden měsíc do 25/6 nebo na dobu neurčitou a katalánští republikáni ERC vládní návrh nepodpoří, pokud s nimi vládní socialisté PSOE neobnoví jednání o nezávislosti Katalánska. Na druhé straně vládního požadavku stojí opoziční lidová strana Partido Popular s tzv. extremistickou stranou VOX (spíše stranou konzervativní), kterým výrazně rostou volební preference. Bez Cuidadanos nebo katalánských či baskických separatistů nemá socialisticko-komunistická menšinová vládní koalice se svým návrhem šanci na úspěch. 

21:45: španělská vláda a autonomní společenství se v pondělí dohodly na rozšíření používání roušek. Dosud jsou roušky povinné ve veřejné dopravě, nyní (zřejmě od středy) to bude povinné také v uzavřených prostorech a na veřejných komunikacích, pokud nebude možné zaručit minimální bezpečnou vzdálenost dvou metrů.

21:00: šéf španělských epidemiologů Simón uvedl, že zvažovali zavedení povinnosti nošení roušek v zemi již začátkem dubna, vláda však nebyla schopna zajistit zásobování obyvatelstva (zlaté české ručičky!)

16:15: Španělsko eviduje za posledních 24 hodin "jen" 59 úmrtí na nový koronavirus, což je nejméně od vyhlášení mimořádného stavu. Počet nově zjištěných případů se snížil na 285 za den. 

15:15: na Gran Canaria dnes zemřel jeden pacient a 12 se jich uzdravilo. Aktivně nemocných je jen 69 osob. 

15:05: jedno úmrtí, žádný nový pacient a několik desítek uzdravených. Takový je vývoj nemoci Covid-19 na Kanárských ostrovech. Aktuálně je nemocných 568. 

12:05: statistiky nemocných či uzdravených neevidují od včerejšího večera žádné změny

11:25: dnes je stav 38/65. To první číslo je počet dní, který zbývá do konce pravděpodobného prodloužení nouzového stavu (konec června) a to druhé počet dní mimořádného stavu, které má Španělsko včetně karantény a omezení mobility a práv obyvatelstva za sebou. A vypadá to, že se zbývajících 38 dní nikdo nebude nudit. Španělsko totiž muselo zaznamenat 27.650 úmrtí na (s) koronavirus, aby došlo politické a epidemiologické vedení k závěru, že je zapotřebí něco na stávajícím postupu změnit. Země se tak zřejmě od středy povinně oblékne do "roušek". A zdá se že se tak stane i v oblastech, které evidují zcela zanedbatelný počet nemocných a plánují se znovu otevřít pro příjezd turistů, jako Kanárské ostrovy. 

Neděle 17.5.2020

21:25: oproti odpoledne se mnoho ve stavu nemocných na Kanárských ostrovech nezměnilo, pouze jeden pacient se uzdravil. 

15:50: prosakují informace, že vláda nakonec schválí povinnost nosit roušky ve veřejných prostorách. V příštích několika dnech budou k dispozici podrobné informace, vláda stále pracuje a koordinuje se s autonomními regiony. Mercadona by nyní měla mít roušky v sortimentu v dostatečném množství.

15:45: na Kanárských ostrovech je načítaně 2.294 nemocných, z toho 153 pacientů zemřelo, 1.536 uzdravilo. Aktivních nemocných je 605 lidí. 

15:40: na Gran Canaria je od konce ledna 568 nemocných, z toho 36 pacientů zemřelo, 451 lidí se uzdravilo. Aktivních nemocných je 81. 

15:35: po pěti dnech bez úmrtí přišla dnes odpoledne smutná zpráva - zemřeli dva pacienti,kterým byl testem PCR potvrzen vir Sars-Cov2. 

13:25: na ostrovech La Graciosa, La Gomera a El Hierro již nebude nutné od pondělí dodržovat "hodiny vycházek". Sportovat, procházet se a chodit na procházku s dětmi již bude možné kdykoli během dne, s výjimkou hodin vyhrazených pro osoby starší 70 let, tedy s výjimkou od 10,00 do 12,00 a od 19,00 do 20,00 hodin. Stejný režim s největší pravděpodobností čeká ostrovy ostrovy Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura a La Palma za týden, od pondělí 25/5, kdy s největší pravděpodobností i tyto ostrovy vstoupí do fáze "2" rozvolnění.  Autonomní společenství a autonomní města mohou určit, že ve svém území tyto časové úseky můžou začínat až dvě hodiny před a končit až o dvě hodiny později, pokud se nezvýší jejich celková doba trvání.

12:45: Počet úmrtí na koronavirus ve Španělsku za posledních 24 hodin klesl na 87, poprvé pod sto případů za dva měsíce. Bylo infikováno 421 lidí, 327 bylo hospitalizováno a 28 pacientů bylo přijato na JIP. 

12:30: Úřední věstník (BOE) zveřejnil tuto sobotu příkaz ministerstva zdravotnictví, který stanoví podmínky pro uplatnění fáze "2" rozvolnění. Z kanárských ostrovů postupují od pondělí do fáze "2" ostrovy La Graciosa, El Hierro a La Gomera. 

12:25: španělské ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že vzhledem k pozitivnímu vývoji nemoci v zemi přestávají platit od pondělí časové limity pro procházky, běh a sport pro okresy do 10 tisíc obyvatel (dosud do 5 tisíc). na Gran Canaria se to týká těchto "municipio": Agaete (5.586 obyvatel), La Aldea de San Nicolás (7.504), Firgas (7.455), Moya (7.696), Valsequillo (9.340) a San Mateo (7.556). Oblastí Maspalomas ani Mogán se tato úprava netýká. 

12:15: Španělsko hlásí poprvé po velmi dlouhé době méně než 100 úmrtí za 24 hodin - za sobotu to bylo  87 úmrtí lidí, který byl identifikován nový koronavirus

12:10: stav nemocných na Kanárských ostrovech i na Gran Canaria se od sobotního večera nezměnil

11:55: 39/64. Premiér Sánchez včera veřejně oznámil, že požádá Parlament o měsíční prodloužení nouzového stavu (do 25/6), ale že to je naposledy a že mu musíme věřit. Aby věc byla ještě "legračnější", objevují se názory ústavních odborníků, že prodloužení o měsíc není možné, že je to možné jen o 15 dní. Také většina politiků, kteří "by snad a možná za nějakých podmínek" podpořili vládní návrh se domnívá, že 15 dní je vhodnější varianta než 30 dní. Kdyby si ale nebyli jisti, rádi poradíme. Zrušte okamžitě estado de alarma a tím i centrální řízení země a vraťte pravomoci jednotlivým samosprávným celkům, třeba kanárské autonomní vládě a kanárskému parlamentu. Zrušte nouzový stav a "korigujte" vývoj nemoci pomocí zákona o ochraně veřejného zdraví. Zrušte estado de alarma a osvoboďte lidi v oblastech jako jsou "kanáry", kde je 615 aktuálně nemocných na 2 153 389 obyvatel, z vězení, které trvá již 64 dní. Jak jednoduché, milý Pedro. 

Sobota 16.5.2020

22:00: aktuální stav Kanárské ostrovy: 2.289 (+5) nemocných načítaně od konce ledna, úmrtí 151 (0), uzdravených 1.523 a aktivních nemocných 615 (+6). 

21:05: aktuální (sobota 20:00) stav na Gran Canaria: 567 nemocných od konce ledna, 36 úmrtí, 451 uzdravených a 80 aktivních nemocných

13:35: socialistický premiér Pedro Sánchez před chvílí veřejně oznámil, že požádá Parlament o prodloužení mimořádného stavu o další měsíc. Údajně naposledy. Parlament by měl o návrhu vlády jednat příští středu. 

13:20: počet nemocných a uzdravených na Kanárských ostrovech se přes noc nezměnil

13:05: aktuální stav Španělsko - načítaně od konce ledna 230.698 nemocných, 27.563 úmrtí a 146.446‬ uzdravených

12:55: dnes je to 40:63. Jak jednoduché :-) Kdo nás čte pravidelně tak ví, o co se jedná. 

Pátek 15.5.2020

22:35: nové nařízení španělského ministerstva zdravotnictví, testovat pomocí PCR do 24 hodin každého pacienta s kašlem a horečkou, uplatňované na Kanárských ostrovech od 6/5, "nalézá" každý den přibližně 180 nových pacientů, kteří jsou sledováni a průběžně testováni. Ve středu to bylo 280 a tento čtvrtek 266 nových "podezření". Vyjma kašle a horečky se zvýšená pozornost věnuje i pacientům s příznaky jako ztráta chuti, čichu, průjem a bolest svalů a únava. I přes aplikaci této nové metody se počet nově nemocných nezvyšuje. 

22:30: Kanárské ostrovy hlásí již čtvrtý den za sebou bez úmrtí pacientů, kterým byl testem PCR zjištěn nový koronavirus

22:25: vážná zůstává situace na pevnině v oblasti Madridu a Barcelony. Tato města spolu s velkou částí oblasti Castilla y León zůstávají stále ve fázi "0", rozvolnění. 

22:15: z rozhodnutí španělského ministerstva zdravotnictví "postupují" 3 z kanárských ostrovů (Hierro, Gomera a Graciosa) a 1 z Baleárských (Formentera) od pondělí 18/5 do fáze "2" rozvolnění. Zbylé z Kanárských ostrovů snad o týden později, tedy 25/5. 

22:05: stav onemocnění Covid-19 na jihu Gran Canaria: Mogán eviduje 1 aktivně nemocného a 1 vyléčeného, 1 pacient nemoci podlehl. V Maspalomas (San Bartolomé) je 9 aktivních nemocných, 3 pacienti zemřeli a 27 se jich uzdravilo. V Santa Lucia jsou 3 aktivní nemocní, 3 lidé zemřeli a 22 se jich uzdravilo. 

21:50: na Gran Canaria přibyl za 24 hodin 1 nemocný, počet úmrtí zůstal na čísle 36, uzdravených je 451 a aktivních nemocných o 4 méně než včera večer - 76. 

21:35: aktuální údaje za Kanárské ostrovy: celkem onemocnění načítaně 2284, úmrtí nezměněno 151, uzdravených 1.524 a aktivních nemocných 609 (-24). 

10:35: během noci se zdravotní situace vůbec nezměnila. Na Kanárských ostrovech je stále 623 aktivních nemocných a 2 153 389 lidí v karanténě v rámci mimořádného stavu. 

10:15: Španělsko hlásí za posledních 24 hodin 138 úmrtí a 549 nových onemocnění. Celkem již v zemi zemřelo od konce ledna 27.321 lidí. A do toho přinášejí agentury informaci, že vládní "odborníci" zvažují zavedení povinného nošení roušek ve veřejných prostorách a budou se o tom radit dnes odpoledne. A přitom stačilo se podívat během minuty na tabulku zemí, kde se roušky nosí (ČR třeba). To je tak, když ministra zdravotnictví dělá vystudovaný filosof

10:05: už nás čeká jen 41 dní domácího vězení, tedy karantény. Rozhodli jsme se to raději odpočítávat do termínu ukončení nouzového stavu, tedy termínu, který plánuje socialistická vláda v Madridu, než počítat dny, které od vyhlášení nouzového stavu již uplynuly. Třeba proto, že těch dní, co uplynulo (dnes 62) je prostě víc než těch, co nás ještě možná čekají. Jak uznáte, je to sice malá změna, ale psychiku potěší :-). Že se estado de alarma prodlužovat bude, je skoro jasné. Parlament o tom sice bude příští středu hlasovat, ale korupční prostor pro "přesvědčení" nějakého subjektu z roztříštěné španělské politické scény je i s ohledem na blížící se schvalování státního rozpočtu prostě OBROVSKÝ. Co by některé pidistranička neudělala pro svůj region a nevyměnila hlas pro další věznění 47 milionu Španělů výměnou za pár míst ve správních radách a nebo za pár "peněz" z rozpočtu pro svůj region. Však on se o ty peníze pak někdo správný postará. Takže tu většinu, nutnou pro prodloužení mimořádného stavu, premiér Sánchez vždycičky sežene. A takhle my si tady žijeme, no. 

Čtvrtek 14.5.2020

22:25: na Kanárských ostrovech dosud zemřelo 151 lidí, kterým byl detekován virus SARS-Cov2. Nejvíce lidí zemřelo ve věkové skupině 80–89 let (53 zemřelých), po nichž následuje věková kategorie 70–79 (44); v kategorii 60-69 let zemřelo 20 osob. Lidí, kterým bylo více než 90 zemřelo 18. Dále pak 50-59 (9), 30-39 (4) a 40-49 (3). 

22:05: na Kanárských ostrovech byl dosud diagnostikován nový koronavirus u 586 zdravotnických pracovníků, což představuje 25,75% z 2 275 případů registrovaných na Kanárských ostrovech od začátku pandemie. Jedná se o 1,89% z celkového počtu zaměstnanců Kanárské zdravotnické služby.

21:50: na Gran Canaria se situace příliš nezměnila, stále je 562 nemocných, 36 úmrtí, 446 uzdravených a 80 aktivních nemocných

21:40: novým koronavirem je stále nejvíce zasažen ostrov Tenerife, zde onemocnělo celkem 1448 obyvatel, 103 lidí zemřelo, 843 se jich uzdravilo a aktivně nemocných je stále vysoký počet - 502 pacientů.

16:55: aktuálně Gran Canaria: žádný nový nemocný, jeden uzdravený od rána, celkem aktivních nemocných 80. 

16:45: aktuální data za Kanárské ostrovy dnes v 16 hodin: celkem 2.280 onemocnění, z toho 151 úmrtí (beze změny), 1.506 uzdravených a 623 (-4) aktuálně nemocných. 

13:30: již dva dny po sobě žádný hospitalizovaný pacient s Covid-19 a žádný nový příjem na JIP/ARO, zde UCI

12:20: ačkoliv na "kanárech" je situace s novým koronavirem již dlouho pod kontrolou (627 nemocných), ostrovy budou z rozhodnutí centrální vlády nadále pod režimem celé země a tam výsledky nejsou nadějné. Za posledních 24 hodin přibylo 217 nových úmrtí (včera 184) a také výrazně stoupl počet nově nemocných - 506. Ani přísná karanténa nezabírá a Španělsko eviduje od konce ledna načítaně již 229.540 nemocných, z nichž "s" nebo "na" následky nemoci Covid-19 zemřelo již 27.321 lidí. Uzdravených je 143.374. 

12:05: situace kolem "onemocnění" Covid-19 se na Kanárských ostrovech přes noc nezměnila, pouze jeden pacient se dočkal potvrzení negativního testu. Aktivních nemocných je nyní 627, což je 0,029% z populace 2.153.389 lidí. 

11:45: mimořádný stav ve Španělsku pokračuje a jen tak neskončí. Jak se shodují političtí analytici z mnoha evropských zemí, jedná se o nejtvrdší nouzový stav v celé EU, myšleno nejtvrdší v podmínkách pro obyvatelstvo a v omezení ústavních práv včetně práv autonomních oblastí a jejich vlád. Socialisticko-komunistická centrální vláda si však v tomto režimu libuje a plánuje prodloužení do konce června. A tak tedy dnešní 61. den estado alarma rozhodně není poslední a pokud politici z Baskicka a středoví Cuidadanos zradí své voliče a "zkolaborují" opět se socialisty, čeká nás ještě 42 dní domácího vězení. Ještě, že je to na "ostrovech blažených" a sluníčko vše špatné mírní. Tak hezký den! 

Středa 13.5.2020

20:45: již třetí den po sobě nehlásí zdravotníci žádné nové úmrtí pacientů, kterým byla identifikována nemoc Covid-19. 

20:20: 560 nemocných načítaně od začátku epidemie, 36 úmrtí, 443 uzdravených a 81 aktivních nemocných. Taková je večerní bilance za ostrov Gran Canaria. 

20:15: podle dnešních večerních údajů je na "kanárech" načítaně od 31.1.2020 celkem 2.275 nakažených, z toho 151 lidí zemřelo, 1.496 pacientů se uzdravilo. Aktivních nemocných je na všech ostrovech 628. 

18:45: čtyři noví nemocní, žádné úmrtí a 12 uzdravených. Aktivně nemocných je na Kanárských ostrovech 633 lidí

12:30: celkový počet lidí, u nichž byl testy PCR zjištěn nový koronavirus, stoupl ve Španělsku na 228.030, z toho zemřelo 26.920 osob a 138.980 pacientů se uzdravilo. 

12:25: údaje zdravotníků k onemocnění Covid-19 se od včerejšího večera příliš nezměnily. Mírně klesl počet aktivních případů, nyní je jich na "kanárech" 641, z toho je 34 imigrantů v záchytných centrech. 

12:05: mimořádný stav pokračuje již 60. dnem v pořadí a podle balónků, vypouštěných vládními socialistickými politiky, zdá se jen tak neskončí. Již příští týden uvidíme, zda při posledním prodloužení si některé politické strany (Cuidadanos např.) dělali z voličů dobrý den, když slibovali, že prodloužení již více nepodpoří. Protože se ale rýsuje přepsání koaliční mapy v Parlamentu, tak možné je všechno.  

Úterý 12.5.2020

21:05: stav nemoci Covid-19 se na ostrově výrazně zlepšuje. Od rána přibyl je jen nový nemocný, bohužel zdravotníci evidují i jedno úmrtí. Naštěstí se uzdravilo dalších 22 osob. Aktivních nemocných je nyní na Gran Canaria jen 81. 

20:45: podle aktuálních údajů zveřejněných pro Kanárské ostrovy dnes večer ve 20 hodin, přibyli 3 nové případy. Celkem se nakazilo koronavirem od 31.1.2020 již 2.271 osob. Počet úmrtí se nezměnil a opět se uzdravili další lidé - od rána 18. Aktivně nemocných je na všech ostrovech 645. 

14:30: na Kanárských ostrovech se nakazilo od 31.1.2020 novým koronavirem celkem 2.268 lidí. Během epidemie zemřelo 151 lidí a 1.457 osob se uzdravilo. 

14:15: podle údajů platných v úterý v 11 hodin eviduje Španělsko načítaně od 31.1.2020 již 228.030 nakažených, 26.920 úmrtí a 138.980 uzdravených

13:15: dnes je 59. den estado de alarma, tedy mimořádného stavu, který platí v celém Španělsku až do 25.5.2020, ale socialistická vláda hovoří o nutnosti dalšího prodloužení. Je však otázka, zda pro prodloužení získá většinu v Parlamentu. Současně se také množí žaloby a trestní oznámení na vládu jako celek i jednotlivé ministry včetně premiéra. 

Pondělí 11.5.2020

21:30: večerní výsledky jsou pro ostrov Gran Canaria ještě příznivější. Po provedených druhých testech ještě klesl počet nemocných. Aktivních nemocných je již jen 81

21:05: osm nově nakažených, dva mrtví a 78 uzdravených, to je bilance Kanárských ostrovů na dnešní den 

20:20: na Gran Canaria je aktuálně aktivně nemocných 103 lidí, z toho jich je jen 9 hospitalizovaných a 2 jsou na JIP

20:15: z 19 pacientů hospitalizovaných na Kanárských ostrovech v neděli ráno na UCI bylo 12 lidí na Tenerife, což představuje 65% z celkového počtu. Na Fuerteventuře to byli tři lidé, na Gran Canaria dva a na Lanzarote dva další.

20:10: ze 760 pacientů, kteří byli v neděli evidováni na Kanárských ostrovech, bylo 682 nemocných izolovaných v domácí karanténě a zbývajících 78 bylo hospitalizováno - 59 na lůžkových odděleních a 19 na UCI (JIP/ARO). 

20:05: na Kanárských ostrovech sice od ráno přibylo 7 nově nakažených, ale 43 pacientů, kteří čekali na "druhý" test, se dozvěděli radostnou zprávu a tak aktivně nemocných je nyní již jen 696 lidí

19:25: Kanárská zdravotní služba (SCS) provedla do pondělního rána od začátku epidemie již celkem 90 639 testů na polymerázovou řetězovou reakci, tj. PCR  pro diagnostiku Covid-19, testům se podrobilo 73 418 lidí.

13:20: ve Španělsku evidují za posledních 24 hodin rekordně nízký počet úmrtí pacientů, kterým byl (mimo jiné) identifikován virus SARS-Cov2. V celé zemi zemřelo 123 lidí. Nově nakažených zjistili zdravotníci "jen" 373. Celkem je evidováno od začátku epidemie ve Španělsku 224.390 nakažených novým koronavirem, z toho 26.621 lidí zemřelo a 136.166 nemocných se uzdravilo. 

13:05: na Kanárských ostrovech je aktuálně 2.260 nakažených načítaně od 31.1.2020, z toho 149 lidí zemřelo a 1.391 (+19) pacientů se uzdravilo. Aktivních nemocných je 739, o 19 méně než včera. 

12:50: tak jako ostatní ostrovy i Gran Canaria dnes vstupuje do fáze "1" rozvolnění. Co je a co není povoleno najdete v našem článku ZDE.

12:15: dnes je 1. den rozvolnění, fáze "1". Otevírají se za podmínek obchody, terasy, služby. Povoluje se mobilita obyvatelstva. Současně platí karanténa, je 58. den, a její známá "okénka". Ta trochu kolidují s možností vyjet za známými, posedět s nimi na terase, navštívit prázdninový dům a tak. Jednoduše řečeno, karanténa de facto skončila, jsou již jen omezení počtu osob, které se mohou setkat nebo navštívit restauraci. No uvidíme příští pondělí počet nemocných. 

Neděle 10.5.2020

18:40: španělský ministr zdravotnictví čelí jednomu skandálu za druhým. Podepsal například smlouvy na dodávky zdravotnických pomůcek za přemrštěné ceny se 14 dodavateli bez známého sídla, což je v rozporu se správním právem. Dále pak v době, kdy španělští zdravotníci neměli základní hygienické pomůcky, ministr povolil vývoz  rukavic, masek a dalších výrobků na Kubu, do Alžírsko, Maroka, Peru nebo do Rovníkové Guineje. 

18:35: ve Španělsku bylo dosud provedeno 1.625 milionů PCR testů, na jejich základě bylo zatím zjištěno 224 390 nemocných.

18:20: na Kanárských ostrovech je aktuálně 2.260 nakažených načítaně od 31.1.2020, z toho 149 lidí zemřelo a 1.372 pacientů se uzdravilo. Aktivních nemocných je 739, o 8 více než včera. 

18:10: na Gran Canaria se za posledních 24 hodin epidemiologická situace nezměnila, žádný nově nakažený, nikdo nezemřel a stále je 119 aktivních nemocných

17:55: podle screeningových testů Covid-19 odhaduje španělský Národní statistický institut (INE), že novým koronavirem mohlo být ve Španělsku infikováno přibližně 6,5 milionu obyvatel - 13,8% celkové populace 47,1 milionu lidí

15:15: Španělsko eviduje za posledních 24 hodin 143 úmrtí lidí, kterým byl zjištěn nový koronavirus. Je to nejméně od 18.3.2020.

14:30: dnes je krásná slunečná neděle a 57. den karantény, poslední den fáze"0"

Sobota 9.5.2020

19:25: celkem 11% z celkových 760 aktuálně aktivních onemocnění na Kanárských ostrovech je hospitalizováno, z toho 2,5% na UCI (JIP/ARO)

19:05: ačkoliv dnes dopoledne vláda uvedla, že není možné jezdit v rámci jedné provincie a sanitární oblasti do "prázdninového bytu", premiér Sánchez to vzápětí na tiskové konferenci opravil: je možné se od pondělí 11/5 přestěhovat do druhého domova ve stejné provincii nebo oblasti

18:50: Gran Canaria hlásí po sobotě celkem 553 nakažených od 31.1.2020, z toho 35 lidí zemřelo a byl u nich potvrzen testem PCR virus Sars-Cov2, 399 pacientů se uzdravilo a aktivních nemocných je 119

18:30: za dnešní den 8 nových nemocných, 4 uzdravení a žádné úmrtí, taková je bilance soboty 9.5.2020 na Kanárských ostrovech

13:15: vláda dnes upřesnila, že ve fázi "1" není povoleno přemístění se za účelem přenocování do tzv. druhých domovů (chaty, víkendové domy, zde na GC se prostě nesmí jet "ze severu na jih"), kdy navíc společné bazény zůstávají uzavřené. Tyto přesuny nejsou povoleny ani v rámci stejné provincie, ostrova nebo sanitární oblasti. Stejně tak není povoleno se pohybovat po ostrově za účelem návštěvy supermarketu nebo obchodů k "naplnění ledničky".

K návštěvě druhých rezidencí bude nutné počkat ještě několik týdnů, dokud nedosáhne fáze 2,

12:55: přes noc se "ve statistice" příliš nezměnilo, žádný zemřelý, žádný nově nakažený, pouze jeden uzdravený na Gran Canaria. Na tomto ostrově je tak již jen 117 aktivních nemocných, na všech ostrovech pak 760. Většina na Tenerife (Santa Cruz 148, La Laguna 129, Los Realejos 37, celkem Tenerife 570).

12:30: dnešní den je předposlední před přechodem do fáze "1" rozvolnění, ale i tak je strašným 56. dnem karantény v pořadí

Pátek 8.5.2020

23:10: pro mobilitu obyvatelstva v 1. fázi rozvolnění, tedy od 11/5 do 25/5 platí, že jsou zachovány časové úseky, pro vycházení z domu, které platily od minulé soboty. (Dospělí od 14 do 70 let můžou na procházku nebo individuálně venku sportovat od 6 do 10 a od 20 do 23 hodin. Děti do 13 let včetně mají čas od 12 až 19 v doprovodu dospělého, senioři nad 70 let a lidé vyžadující doprovod pak mají "okénka" od 10 do 12 a od 19 do 20 hodin.) Mobilita je povolena v celé oblasti, která prošla do další fáze: „Pokud provincie projde, bude možné se pohybovat uvnitř celé provincie", řekl doslova ministr.

22:05: předseda kanárské vlády, Ángel Víctor Torres, dnes uvedl, že kanárská vlády pracuje s variantou, že kanárská letiště by se mohla otevřít pro vnitrostátní turistický ruch od června, a pro mezinárodní turistický ruch od září až října. To vše samozřejmě za předpokladu, že to dovolí hygienické podmínky.

21:30: rozhodnutím španělského ministerstva zdravotnictví "postupují" kanárské ostrovy od pondělí 11/5 do dalšího stupně rozvolnění karantény, do stupně "1". Co je povoleno najdete ZDE. Co je určitě zakázáno, tak koupání v moři, opalování na plážích, koupání v bazénech a opuštění provincie (zde ostrova). Povoleno je cestování z jednoho do druhého municipio. 

18:00: ministr zdravotnictví by měl na tiskové konferenci sdělit, které provincie a oblasti vstoupí do fáze 1 rozvolnění, sledovat on line můžete ZDE

16:00: stále velmi vysoký je počet nemocných na ostrově Tenerife, na tomto ostrově je aktivních nemocných 570 z celkových 761 nemocných na všech kanárských ostrovech, tedy 75%. Také počet zemřelých na Tenerife (102) činí 69% ze všech úmrtí (148) na všech kanárských ostrovech. 

15:45: vývoj celkově nakažených na Gran Canaria za poslední dny: 551 (550) (549) (547) (547) (547) (546) (545) (544) (544) (544) (540). Za deset dní přibylo 7 nových případů. 

15:35: při PCR testech bylo zjištěno, že 98% obyvatel domovů pro seniory není kontaminováno novým koronavirem

15:30: na Kanárských ostrovech již bylo testy PCR zjišťována přítomnost nového koronaviru u více než 66 tisíc osob

15:20: na jihu Gran Canaria, v municipio San Bartolomé de Tirajana, kam patří i Maspalomas, se od včerejšího večera uzdravili další dva lidé. Celkem aktivních nemocných je 9 lidí na 53 tisíc obyvatel. 

15:15: na Gran Canaria přibyl od včerejšího večera jeden nově nakažený, žádný mrtvý, 13 lidí se uzdravilo. Aktivních nemocných je 118. 

15:05: podle údajů platných dnes ve 14 hodin, je na Kanárských ostrovech 761 aktivních nemocných. O 10 méně než včera večer. Nepřibyl žádný nově nakažený a naštěstí žádný mrtvý. 

14:45: po povolení vycházek dětí od 29. dubna vzrostl ve Španělsku počet nakažených ve věku od 0 do 9 let, z původních 670 na 765 (+148%)

14:10: mluvčí španělské vlády, María Jesús Montero, dnes uvedla, že vláda bude usilovat o prodloužení nouzového stavu až do doby tzv. nové normality, tedy minimálně do konce června. Stávající estado de alarma byl ve středu parlamentem prodloužen do 25/5. 

13:50: Španělsko hlásí k dnešnímu dni 221.447 celkově nakažených novým koronavirem, celkem již zemřelo 26.070 osob, uzdravilo se 128.511 pacientů. Za poslední den zemřelo 229 lidí, nově se nakazilo 1.095 lidí,nejvíce v Katalánsku (543), následuje Madrid (148).

13:25: dnes je malé výročí, 55. den karantény a mimořádného stavu. Do jeho konce chybí snad jen 14 dní. 

Čtvrtek 7.5.2020

22:00: na Gran Canaria se již uzdravilo 384 žen a mužů, aktuálně je nemocných jenom 131 osob. Na Gran Canaria žije 851 231 lidí, nemocných je tedy 0,015% obyvatelstva. 

21:50: podle aktuálních údajů je na Kanárských ostrovech za odpoledne uzdravilo dalších 16 pacientů, celkem je nemocných 771 osob. Na všech ostrovech žije 2 153 389 lidí, nemocných je tedy 0,036% obyvatelstva. 

21:15: ve Španělsku je už k dispozici samodiagnostický test na zjištění přítomnosti nového koronaviru. Test je možné zakoupit přes web covitest.es (zatím ve "výstavbě") a stojí od 79 eur s dopravou zdarma. 

17:55: za posledních hodin hlásí Španělsko 213 nových úmrtí pacientů, kterým byla zjištěna přítomnost nového koronaviru, včera to bylo 244. Celkem zemřelo od začátku epidemie 26.070 lidí. 

16:45: na ostrově Gran Canaria se od 31.1.2020 nakazilo novým koronavirem 550 lidí, z toho 35 lidí zemřelo a 379 pacientů se uzdravilo. Aktivně nemocných je nyní 136 lidí. 

16:30: čtyři mrtví a další pokles aktivních nemocných. Podle údajů k dnešním 14:00 hodin zemřelo již na Kanárských ostrovech celkem 148 osob, kterým byl zjištěn testem koronavirus. Dále se uzdravilo 1.305 osob, celkově aktivně nemocných je 787. 

14:50: vláda Kanárských ostrovů podala včera žádost o "přesun" bývajících 5 ostrovů (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma) do fáze "1" rozvolnění. Pokud bude žádost schválena, bude od pondělí 11.5.2020 možné navštívit příbuzné, jít do restaurace na "zahrádku, navštívit bohoslužbu a nebo si zajet do jiného municipio (obce). 

14:15: také Španělsko má "chytrou karanténu", jmenuje se "Asistencia Covid-19" a aplikace vyžaduje celé jméno uživatele, národní průkaz totožnosti, přístup k poloze uživatele a připojení WiFi. Aplikace je k dispozici ke stažení zdarma pro telefony Android a iPhone v jejich příslušných aplikačních obchodech. 

13:40: jak vyplynulo z vyjádření mnoha vládněopozičních poslanců včetně Cuidadanos, s největší pravděpodobností se jedná o poslední schválení zákona prodloužení estado de alarma. Pokud tak na politické scéně nedojde k dalšímu "veletoči", skončí mimořádný stav a tedy omezení mobility obyvatelstva 25. května v 00:00 hodin. Parlament vyzval vládu, aby si připravila "plán B" a využila k řešení covidové krize zákon na ochranu veřejného zdraví

13:25: prodloužení mimořádného stavu bylo schváleno hlasy menšinové vládní socialistické koalice (PSOE a UP) především díky hlasům středových Cuidadanos a baskických separatistů PNV. Zdrželi se Lidovci a proti hlasovali zejména katalánští separatisté. 

13:15: španělský parlament včera mimořádný stav prodloužil o dalších 15 dní, tedy do 25. května.

13:10: stávající mimořádný stav platí ve Španělsku do 00:00 hodin dne 10. května 

12:45: dnešní den je 54. den celkem třetí vlny mimořádného stavu (estado de alarma). 

Středa 6.5.2020

23:05: španělský parlament prodloužil po bouřlivé diskuzi estado de alarma o dalších 14 dní, tedy do 25.5.2020

22:40: 35 uzdravených, jedno úmrtí a 4 nově nakažení. Taková je bilance Kanárských ostrovů za posledních 24 hodin. 

22:30: nejvíce aktivních případů na Gran Canaria je v hlavním městě Las Palmas - 76, následuje Santa Brigida (12), San Bartolomé (11), Telde (11), Santa Lucia (9). 

22:05: Kanárské ostrovy hlásí 833 aktivních případů onemocnění Covid-19. Nejvíce je nemocných na Tenerife (592), na Gran Canaria je nemocných 153 osob, na La Palma 45, na Lanzarote 28, na Fuerteventura 5, El Hierro hlásí 1 pacienta. 

17:40: na Tenerife zemřel další člověk, kterému zjistili testem PCR přítomnost nového koronaviru. Celkem již zemřelo na "kanárech" 144 osob. Statistiky bohužel neuvádí, zda koronovirus byl hlavním důvodem smrti. 

15:35: kanárští zdravotníci provedli až do této středy 75 388 PCR testů (polymerázová řetězová reakce) pro diagnostiku COVID-19 na 61 823 lidech.

15:30: podle věkových skupin jsou úmrtím s novým koronavirem nejvíce zasaženy lidé 80 a 89 lety - celkem 51. Z nich 17 zemřelo ve střediscích pro seniory, 16 na Tenerife a jeden na Gran Canaria. Zesnulí obyvatelé v centrech pro starší představují 11,9% z celkového počtu úmrtí na Kanárských ostrovech. Celkem za dobu epidemie s potvrzeným koronavirem zemřelo na Kanárských ostrovech 143 lidí. 

15:25: nejvíce osob (97), u kterých byl testy zjištěn koronavirus a kteří zemřeli, bylo na ostrově Tenerife; 6 jich bylo na La Palma; 35 na Gran Canaria; 5 v Lanzarote a žádný ve Fuerteventuře, La Gomeře, El Hierro a na La Graciosa.

15:20: podle ostrovů je nejvíce celkově a načítaně nakažených od 31.1.2020 na ostrově Tenerife (1.424), následuje Gran Canaria (577), La Palma (89), Lanzarote (84), Fuerteventura (44), La Gomera (10) a El Hierro - tři případy.

15:05: počet zdravotníků na Kanárských ostrovech, infikovaných koronavirem COVID-19, je velmi vysoký, přesně  583 zdravotníkům byl testy potvrzen nový koronavirus. Je to 26,1% z celkového počtu pozitivních na ostrovech.

14:40: jen pár okamžiků před zahájením jednání španělského parlamentu o prodloužení nouzového stavu zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví informace o úmrtí na koronavirus za posledních 24 hodin, kdy po třech dnech, kdy počet úmrtí nepřekročil 200 za den, najednou počet nahlášených úmrtí lidí se zjištěným koronavire, narostl na 244 lidí. Celkově počet obětí od začátku pandemie nyní činí 25 857 úmrtí.

14:05: na Kanárských ostrovech bylo za posledních 14 dní diagnostikováno 6,36 případů na každých 100 000 obyvatel, druhý nejnižší počet ve Španělsku, po Murcii, která má 2, 88 případů. Průměrný národní průměr je 44,24 případů diagnostikovaných za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel. Nejvyšší počty jsou v Castilla y León (99,14), Katalánsku (92,79) a La Rioja (87,12).

13:50: v úterý nebyly na Kanárských ostrovech diagnostikovány žádné nové případy onemocnění Covid-19, nikdo nebyl s nemocí hospitalizován a ani žádný pacient nebyl převeden na intenzivní péči.

13:10: španělský parlament jedná o návrhu vlády prodloužit o další 2 týdny mimořádný stav estado de alarma. Ačkoliv centralistické pojetí řízení nouzového stavu nerespektuje výrazné odlišnosti jednotlivých provincií ve stavu epidemie (např. Madrid a Gran Canaria), přesto se podaří vládě prodloužení prosadit. Mimořádný stav tak bude prodloužen do 25.5.2020. Socialistickému premiérovi Sánchezovi "podlehli" baskičtí separatisté a středoví Cuidadanos. V opozici k vládě tak zůstávají pravicová Partido Popular, VOX a katalánští separatisté. 

12:35: dnes je 53. den karantény

Úterý 5.5.2020

21:30: podle údajů z dnešního večera je celkový počet nemocných od 31.1.2020 nezměněn a tedy činí 2.231 osob. Z toho zemřelo 143 osob, kterým byla testy potvrzena přítomnost nového koronaviru. Uzdravilo se 1.223 pacientů.  

21:05: Kanárské ostrovy zaznamenaly dnes výrazný posun v boji s novým koronavirem. Poprvé od 9. března nezjistili zdravotníci žádný nový případ onemocnění. Nejvíce nemocných za jeden den naopak evidují 27.3 březen - 136 nově nemocných. 

14:50: na Gran Canaria je podle aktuálních údajů ze 14 hodin celkem 546 nemocných, z toho 35 lidí zemřelo a 332 pacientů se uzdravilo

14:40: na Kanárských ostrovech je aktivních 894 onemocnění novým koronavirem

14:15: načítaně od začátku "epidemie" evidují zdravotníci na Kanárských ostrovech již 2.231 infikovaných, z toho 143 lidí zemřelo a 1.194 pacientů se uzdravilo. 

09:55: Kanárské ostrovy s populací 2,1 milionu lidí musí prokázat kapacitu přibližně 420 míst ICU (JIP) a 8 400  lůžek pro akutní případy, aby vydržely zdravotní zátěž vyžadovanou ministerstvem zdravotnictví pro případ nové epidemie koronaviru. Pro účely akutních lůžek využije kanárská vláda vybrané hotelové komplexy, dohodla se na tom s centrální vládou. 

09:15: údaje za celé Španělsko: celkově nakažených od 31.1.2020 - 218.011, úmrtí s diagnostikovanou nemocí Covid-19 - 25.428 a uzdravených celkem - 121.343

09:05: jeden mrtvý, šest nově nakažených a 24 uzdravených, to je pondělní bilance Kanárských ostrovů. 

08:45: díky specializované letecké přepravě mezi ostrovy zřejmě Kanárská autonomní oblast splní požadavky na počet míst JIP na 100 tisíc obyvatel, které předepisuje centrální vláda jako předpoklad pro "přestup" z aktuální fáze "0" rozvolnění do fáze "1". Kanáry tak zřejmě v pondělí, pokud bude mimořádný stav (estado de alarma) prodloužen, začnou postupně otevírat restaurace a obchody. Pokud nebude estado de alarma prodloužen, všechna omezení odpadají. 

08:40: startujeme již 52. den karantény. Omezení mobility obyvatelstva bylo vyhlášeno s platností od 15.3.2020 a aktuálně je prodlouženo do 10.5.2020. S ohledem na pozitivní vývoj nemoci Covid-19 se dá očekávat, že španělský parlament stav nouze neprodlouží a při dalším korigování nemoci bude vláda muset využívat zákon o veřejném zdraví. Omezení mobility, tedy zákaz vycházení, by tak skončilo. 

Pondělí 4.5.2020

22:05: na Kanárských ostrovech je aktuálně jen 876 aktivních případů koronaviru. 159 na Gran Canaria a 617 na Tenerife. 

21:30: nejvíce infikovaných zatím testy odhalily na Tenerife (1.419), následuje Gran Canaria (576), La Palma (89), Lanzarote (84), Fuerteventura (44), La Gomera (10) a El Hierro - 3 případy.

17:45: úřady na Kanárských ostrovech evidují za prvních šestnáct týdnů tohoto roku 5 596 úmrtí. Toto číslo je o 785 vyšší než průměr za poslední dvě desetiletí, 4 811. Je však velmi podobné údajům z roku 2019, kdy za prvních 16 týdnů zemřelo na Kanárských ostrovech 5 542 lidí a z roku 2017, kdy zemřelo 5 463 lidí. Počet letošních úmrtí je však dokonce nižší než v roce 2018, loni zemřelo za stejné období 6 110 osob. Vysoká úmrtnost na začátku roku vždy souvisí s epidemiemi chřipky. 

16:15: od doby začátku epidemie Covid-19 zemřelo na Kanárských ostrovech 142 lidí, kterým byl identifikován nový koronavirus, 1187 pacientů se mezitím uzdravilo. 

15:55: podle údajů z dnešních 14 hodin se zvýšil celkový počet infikovaných na Kanárských ostrovech od 31.1.2020 na 2.231. To je 0,104% z celkového počtu  2 153 389 obyvatel (103,6 případů na 100 tisíc obyvatel). 

15:45: v okrese San Bartolomé, kam patří i Maspalomas je nyní 12 aktivních nemocných novým koronavirem. Celkem se již nakazilo 37 lidí, tři z infikovaných zemřeli a 22 pacientů se uzdravilo. 

13:55: sedmý týden karantény skončil a přinesl na Kanárských ostrovech jen 47 nových infekcí, nejlepší počet za dva měsíce a poloviční počet nově infikovaných oproti předchozímu týdnu. Také se snížil počet osob hospitalizovaných v nemocnicích (38 za celý týden), také na JIP byly přijaty jen 4 osoby, tedy polovina z předchozího týdne. 

13:35: virus ve Španělsku slábne, již několik dní po sobě je menší počet denních přírůstků, za posledních 24 hodin zdravotníci zjistili jen 326 nových případů nemoci Covid-19. Je to nejméně než za poslední dva měsíce.  

00:25: dnes začíná v celé zemi tzv. "nultá fáze" rozvolnění. Vyjma vycházek, povolených již od soboty, se mohou otevírat restaurace a kavárny, ale pouze pro prodej "přes ulici" po telefonické nebo online objednávce, dále pak se otevřou kadeřnictví, fyzioterapie a také obchody do 400 metrů čtverečních po domluvě pro individuální zákaznický servis (jeden zaměstnanec na zákazníka). Všude bude vyžadována minimální vzdálenost 2 metry. Provozovny by měly být dezinfikovány dvakrát denně a měly by mít  dávkovače dezinfekčního gelu.

00:15: začíná 51. den karantény a mimořádného stavu, možná ale i jeden z posledních. Na španělské politické scéně před středečním parlamentním hlasováním o prodloužení mimořádného stavu "přituhuje", bouří se nejen autonomní vlády, ale také politické strany. Rozhodne postoj nejsilnější opoziční strany - lidovecké Partido Popular

Neděle 3.5.2020

21:05: víkend uzavřela zpráva o úmrtí s nemocí Covid-19 na Gran Canaria, počet mrtvých na ostrově tak dosáhl 35

18:20: podle vědců z Queen Elizabeth Hospital Foundation Trust je onemocnění Covid-19 přímo spojené s vitamínem D, resp. s jeho hladinou v krvi. Zatímco v severských evropských zemích je hodnota vitamínu D v krvi kolem 45 nmol / l, ve Španělsku je to u starších lidí 26 nmol / l, v Itálii pak 28 nmol / l.

17:55: ve Španělsku se situace mírně zlepšuje, za posledních hodin 24 hodin v zemi zemřelo 164 lidí, nejméně ode dne vyhlášení nouzového stavu dne 15. března

16:40: ostrovy Graciosa, Gomera a Hierro vstupují zítra do fáze "1" rozvolnění karantény. Předseda kanárské vlády Torres dnes po videokonferenci s předsedou španělské vlády Sánchezem vyjádřil přesvědčení, že zbylé z kanárských ostrovů vstoupí do stejné fáze následující pondělí 11. května. 

16:25: na všech Kanárských ostrovech je 899 (-6) aktivních případů koronaviru, z toho je 161 (+2) na Gran Canaria a 634 (-8) na Tenerife.

16:15: od pondělí je povolen větší počet osob v soukromých autech než dvě, pokud jsou z jedné rodiny

16:10: v celém Španělsku tedy i na Kanárských ostrovech platí od zítra (pondělí) povinnost nosit v prostředcích hromadné dopravy hygienickou roušku

16:05: dnes máme smutné výročí, 50. den karantény. Naštěstí již druhý den, kdy jsou povoleny vycházky. Kdo má v rodině psa, dítě a seniora, může být "venku" vlastně celý den. Limitován je pouze jedním kilometrem od domu. Což je pro obyvatele sídlišť značně limitující. 

Sobota 2.5.2020

23:00: na všech Kanárských ostrovech je 905 aktivních případů koronaviru, z toho je 159 na Gran Canaria a 642 na Tenerife.

22:55: úmrtí podle ostrovů jsou rozděleni takto: 95 v Tenerife; 6 v La Palma; 0 v La Gomera; 0 v El Hierro; 34 v Gran Canaria; 5 v Lanzarote a 0 ve Fuerteventura .

22:40: nejvíce případů nemoci Covid-19 eviduje ostrov Tenerife - 1.410; Gran Canaria následuje s 572 případy; La Palma, 89 případů; Lanzarote, 84 případů; Fuerteventura, 44 případů; La Gomera, 10 případů a El Hierro, 3 případy.

22:25: zdravotníci na Kanárských ostrovech provedli do včera 68.019 testů PCR. Celkem bylo na nemoc Covid-19 testováno 55.559 lidí. Včera 1. května bylo v souostroví provedeno 1 894 PCR testů.

21:55: počet úmrtí na Kanárských ostrovech vzrostl o čtyři osoby a dosáhl 140. Co se týče úmrtí, nejvíce postiženou věkovou skupinou je nadále věková skupina mezi 80 a 89 lety.

21:50: počet zdravotnických pracovníků infikovaných na Kanárských ostrovech koronavírusem COVID-19 vystoupal od začátku krize 574, přičemž tento údaj zůstává druhý den po sobě stabilní. Z celkových 31 000 pracovníků je nemocných 1,85%. 

21:45: od 31. ledna bylo registrováno na Kanárských ostrovech 918 hospitalizací a 1.149 propuštěných pacientů

21:40: za uplynulých 24 hodin byli do nemocnice přijati čtyři lidé, ale žádný z nich na JIP.

21:05: španělská letecká společnost Iberia a vlastním většiny španělských letišť, společnost AENA, zahájily testy svých zaměstnanců na nemoc Covid-19. 

20:55: změna ve fázi "1": Vláda se rozhodla rozšířit na 50% kapacitu povolenou na terasách pohostinských zařízení od fáze 1 de-eskalace, která byla původně na 30%. Nepotřebný nábytek může být uskladněn naskládaný na terase. 

18:15: vláda povolila na ostrovech El Hierro, La Graciosa a La Gomera od pondělí, kdy tam začíná fáze "1" shromažďování do deseti lidí. Na ostatních ostrovech stále platí sport individuálně a další procházky max ve dvou: 

12:35: centrální vláda již začíná posuzovat možnost prodloužení nouzového stavu (estado de alarma) do konce července. Navzdory nesouhlasným hlasům opozice, která během posledního týdne zpochybnila svou podporu čtvrtého rozšíření (zejména PP, Cs, PNV a ERC), je záměrem vlády zachovat tento právní nástroj co nejdéle, aby se zabránilo novým ohniskům. epidemie. 

12:20: přes noc bohužel došlo k dalšímu úmrtí pacienta, u kterého byl identifikován nový koronavirus, celkově již zdravotníci evidují na Kanárských ostrovech 140 obětí

12:05: tisíce canarios zejména v hlavním městě a v okrese Mogán, kde jsou přístupné pláže pro procházky a sport, zaplavily v čase vycházek ulice a chodníky

11:55: sice 49. den karantény, ale první den, kdy obyvatelé Kanárských ostrovů i celého Španělska můžou poprvé legálně ven, podle časového rozpisu určeného vládou

Pátek 1.5.2020

19:30: na Gran Canaria se od konce ledna infikovalo novým koronavirem celkem 537 lidí, což je 0,063% z celkového počtu 851 231 obyvatel ostrova a 63,09 případů na 100 tisíc osob, zemřelo dosud 34 lidí a uzdravilo se 324 pacientů. Aktivních nemocných je 158, 21 pacientů čeká na druhý test. 

19:15: za posledních 24 hodin bohužel zemřely na Kanárských ostrovech tři osoby infikované novým koronavirem, celkový počet úmrtí tak vystoupal na 139. Uzdravilo se mezitím 1.149 osob. Aktivních nemocných je na všech ostrovech nyní 924.

19:05: podle dnešních odpoledních údajů stoupl počet celkově infikovaných od konce ledna dosud na 2.212 osob, což je 0,103% z celkového počtu 2 153 389 obyvatel Kanárských ostrovů. 

18:45: Las Palmas zpřístupňuje od zítřka pláže pro procházky a sport ve vymezených hodinách

12:10: od konce ledna se ve Španělsku nakazilo novým koronavirem 215.216 osob (zjištěno testy PCR). Nejhorší situace je v Madridu (61.829 nakažených a 8.222 mrtvých) a v dále v Katalánsku (49.307 nakažených a 5.061 mrtvých)

12:05: ve Španělsku zemřelo za posledních 24 hodin s koronovirem 281 lidí, celkem od začátku epidemie je to již 24.824

11:45: koronavirová situace na Kanárských ostrovech se zklidňuje, přes noc nedošlo v počtu onemocnění k žádným změnám

11:30: ve Španělsku je státní svátek, většinou se konají demonstrace na počest Svátku práce. Dnes je tomu jinak, je 48. den karantény, nutno dodat že den poslední, kdy platí absolutní zákaz vycházení z domu. Již zítra jsou povolené procházky (informovali jsme včera)

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist