Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pondělí 24. srpna 2020

virus-utoci.jpg

"Pamatujte! Virus útočí vždy a všude, stejně jako čapkovi mloci."

Dnes spíše stručně až telegraficky, to víte, chce se mi po celodenním výletu v tom strašném vedru spát :-)

Španělské ministerstvo zdravotnictví od minulého pátku registruje dalších 19.382 nových případů koronaviru. Podle těchto údajů se počet nakažených ve Španělsku zvyšuje od konce ledna na celkových 405.436 oproti 386.382 minulý pátek, což je poslední den, kdy byly poskytnuty oficiální údaje. V minulém týdnu bylo infikováno více než 40.000 lidí. Už ani nikdo nepíše, jestli v tom je Madrid a Katalánsko či Valencia. Otázka pak je, jestli to ještě někoho zajímá a jestli to někdo vůbec sleduje.

Na všech Kanárských ostrovech je nyní celkem 4.989 (+136 za poslední den) nemocných načítaně od 31.1.2020, z toho 167 (+1) lidí zemřelo, 2.557 (+7) lidí se uzdravilo. Aktivních nemocných je 2.264 (+128). Počet nemocných imigrantů nebyl zveřejněn.

Na Gran Canaria je nyní celkem 2.277 (+89) nemocných načítaně od 31.1.2020, z toho 42 (0) lidí zemřelo, 719 (+7)  lidí se uzdravilo. Aktivních nemocných je 1.516 (+82).

Jednoduše řečeno: Kanárské ostrovy již v neděli (natož dnes v pondělí) překonaly v počtu "nových přírůstků" magickou hranici stanovenou Institutem Roberta Kocha, kterou se řídí německá vláda. Německo toleruje jako bezpečné země ty, kde přírůstek nových případů za týden nepřekročí 50 na 100 tisíc obyvatel. Pro "kanáry" to znamená jedno: pokud by bylo za týden zjištěno více než 1 070 případů, Německo by zakázalo svým občanům cestovat na Kanárské ostrovy, ty by se automaticky z pohledu RKI staly rizikovou destinací. Po ohlášení nedělních výsledků je jasné, že za posledních 7 dní bylo na Kanárských ostrovech testy zjištěno 57 nových případů na 100 tisíc obyvatel (1.240 případů za týden celkem). O problematice jsme informovali v minulém Postřehu ZDE.

Holandsko na aktuální epidemiologickou situaci ve Španělsku a Kanárech zareagovalo hned dnes, v pondělí a nedoporučilo svým občanům jezdit do Španělska včetně Kanárských ostrovů. Další země budou s největší pravděpodobností následovat.

Vláda Kanárských ostrovů je údajně znepokojena současným vývojem počtu případů souvisejících s koronavirem. Zejména vývoj na Gran Canaria je prý v centru pozornosti politiků. Jsou zvažována další a přísnější opatření, která zabrání šíření koronaviru, tak píší mainstreamoví novináři. To by také mělo zahrnovat omezení mobility v některých oblastech, třeba v Las Palmas. Jak je to možné legálně zajistit, to ale nikdo z politiků neví, stejně tak nikdo neví, jak zabránit masovému přesunu půlky Las Palmas, těsně před vyhlášením zákazu mobility, na jih ostrova. Kanárská vláda zmatkuje a neví ani co se zahájením školního roku 15. září, natož co s mladými v hlavním městě. To, že mladí lidé nepůjdou do školy, jen prohloubí současnou krizi, protože nejvíce infikovaných je nyní ve věku do 25 let.

Navíc není jisté, zda všechna stávající i plánovaná opatření vůbec pomohou. Pokud se podíváte na předchozí opatření, jako je všeobecné nařízení nošení roušky, tak je jasné, že k ničemu nevede. Stačí se podívat na španělskou pevninu, kde platí již měsíc a kde počty nově „nakažených“ rostou doslova raketově (i když většinou bezpříznakových). Je jasné, že takové opatření nepomůže zabránit šíření viru, pokud občané nebudou chtít sami. A oni nechtějí, to je více než jasné. Politici se hádají s epidemiology co je skutečně užitečné a co nikoli. Všichni vědí, že úplná karanténa a vyhlášení výjimečného stavu do očkování je jediným způsobem, jak zabránit infekci. Ale to je podmíněno tím, že by očkování bylo plošně povinné, a to přes španělský ústavní soud neprojde, to je jasné, a takže tudy cesta také nevede. Zbývá tedy totální karanténa, než populace získá alespoň částečnou imunitu, ale ta by Španělsko prostě zabila, tečka.

Zmatek nad zmatek, ve Španělsku a i tady na kanárech. Prostě nikdo už neví jak z toho, Španělsko je na tom nejhůř pomalu z celého světa a přesto všichni zodpovědní zůstávají na svých místech. I ten pitomý fotbalový trenér vypadne, když nerozumí týmu a ten se potápí, ten solidnější to dokonce pochopí a odejde sám, než ho vyrazí. Tolik má cti a soudnosti. Ale tady politici ne. Všichni se drží křesel a peněz, ať předseda kanárské vlády nebo jeho ministr zdravotnictví, ani už raději nemluvím o předsedovi vlády španělské a jeho ministru zdravotnictví anebo hlavním epidemiologovi Simónovi. Drží se více než bi-lak,  dvousložkový komunistický lak a to už je opravdu co říct. Bi-lak totiž vydržel skoro 30 let. Strašná představa že by ho někdo tady mohl následovat.

A tenhle marasmus a svrab a neschopnost politiků řídit zemi vidí podnikatelé, kteří vlastní a provozují hotely. Ti vědí, že za pár měsíců už jim ale vůbec nikdo nepomůže, ani Evropa se svým úžasným koronaplánem, který skácel Evropský parlament, protože byl málo zelený. Vědí, že pokud nepřijedou na zimu penzisti z Německa a ze severských zemí (o vánočních statisících už raději nikdo ani nemluví), bude to prostě KO. A proto se rozhodli kanárští hoteliéři na kanárskou (neschopnou) vládu nečekat a jednat. Federace hoteliérů západní provincie Ashotel nabízí od dnešního dne vládám severských zemí, že jim pokryje náklady na opatření, která od svých turistů požadují po návratu z kanárů, tedy náklady na testy. Sdružení hotelů oslovilo minulý týden kanárský parlament a vládu a nedočkalo se zcela žádné reakce (logicky, madridská vláda byla ještě na dovolené a bez jejího souhlasu si vláda na kanárech ani ne** ťukne). Proto oslovili přímo dopisem velvyslance Švédska, Dánska, Norska a Finska ve Španělsku, a snaží se situaci řešit.

Víte, tyto země jsou třetím nejdůležitějším zahraničním trhem Kanárských ostrovů, představují asi 15% celkového mezinárodního cestovního ruchu (cca 1,3 mil.jen na Gran Canaria), hned za Brity (35%) a Němci (30%). Britové mají karanténu už měsíc, Němce to čeká během pár dní a severské země omezení zavedly anebo zavádějí. A tak si podnikatelé myslí, že pokud projeví ochotu „uhradit náklady na testy, když turisté opouštějí Kanárské ostrovy, aby jim zajistili, že po návratu do své země nebudou muset kvůli Covid-19 do karantény“, tak turisty přesvědčí a ti přijedou. A z lásky ke kanárům protrpí dovolenou s rouškou.

Tak snad to svazu hoteliérů vyjde (za nás držíme palce), když vláda v Madridu i na kanárech je zcela neschopná a umí jen zakazovat a ne věci řešit. Protože pokud snaha hoteliérů nevyjde a zimní penzisté nepřijedou, tak už kanárům nepomůže nikdo. natož pak některý z politiků, zavřených ve svých palácích. 

Proto ve vztahu k jakékoliv vládě, k té španělské i k té kanárské, platí nadčasové verše českých velikánů Voskovce a Wericha ze Hry "Balada z hadrů", první hry z prken "Spoutaného divadla". Kdo chce si je přečte, kdo mi bude chtít udělat radost, si je přečte i poslechne. 


Hej pane králi nebuď líný
vem´ hadry a jdi mezi lid
poznáš co je živořit z dřiny
uvidíš za den tolik špíny
že nikdy nebudeš mít klid. 

A vůbec velkomožní páni
přijďte se na nás podívat
vy páni kteří jste vinni
že bída z lidí lotry činí
že vlky z lesů žene hlad
 

Dobrou noc.

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist