Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sobota 30. ledna 2021

mapa-zachrany-more.jpg

Předchozí "Postřehy" z pondělí 25. ledna jsou ZDE

Migrace na Kanárské ostrovy a do Španělska je řízená a je prováděna se souhlasem armády a vlády. Dovoluji si toto tvrdit (nejen) na základě údajů, "kde" španělské námořní a záchranné složky aktivně hledají lodě s imigranty a "odkud" je pak vozí do přístavů na Gran Canaria (proč ne na Tenerife?). Je popřena nejen všechna normální logika, ale také pravidla o nejbližším bezpečném přístavu. V žádné z pobřežních afrických zemí se nevede válka, není prováděna žádná genocida a tedy není možné jejich přístavy pokládat z hlediska mezinárodního práva za nebezpečné. Přesto se "zachránění" imigranti vozí do přístavu na Gran Canaria vzdáleného 300 i 500 kilometrů, než aby byli odvezeni do nejbližšího přístavu na africkém pobřeží. Vše je vidět z jedné takové operace z uplynulých dní, viz titulní obrázek. To není náhoda, to není omyl, protože někdo musí dát rozkaz letadlu ke startu, to letadlo spotřebovává stovky litrů paliva, jsou na něm státem placení piloti, dále někdo musí dát povolení k vyplutí lodi a přikázat jí, že budou imigranti odvezeni na Gran Canaria. Vše je v rozporu se zákony Španělska i s mezinárodními normami. Podrobněji ve VIDEU

Nikdy jsem si nemyslel, že ještě budu číst nebo psát o "hledání vnitřního nepřítele". Vždyť kdo z dnešní střední nebo mladé generace ví, co to byly "moskevské procesy", proces se Slánským nebo Klementisem či "mccarthismus". Tak jako se v ČR hledal za doby Klémy imperialistický záškodník doslova všude a v každém stohu, tak se tehdy v USA v rámci "Rudé paniky" mezi lety 1950 a 1956 zase hledal levicový nepřítel a na důkazy se v obou případech příliš nehledělo. Bylo to období politických represí proti americké levici s cíleným šířením strachu mezi obyvateli a to samé platilo pro země budoucí Varšavské smlouvy, jen v obráceném ideologickém gardu. A zdá se, že se dnes v tomto šílenství má ve Španělsku (jenom?) pokračovat. Jak jinak si vysvětlit, že Předsednictvo španělského Kongresu vyhovělo toto pondělí žádosti stran ERC, Junts, Bildu, CUP a BNG o vytvoření vyšetřovací komise pro přítomnost extrémní pravice v ozbrojených silách, jejich možné vazby na strany, jako je VOX Santiago Abascala. Hlavním cílem komise má být schopnost těchto extremistů ovlivňovat ozbrojené složky. Asi je zbytečné říkat, že proti byly pravicové strany VOX a Partido Popular, ale levice v čele s PSOE a Podemos je "uštěkala". A tak se bude hledat, špízovat, odposlouchávat, prověřovat, nedůvěřovat a odvolávat bez ohledu na odbornost. Co mi to jen připomíná .. prověrkové komise po roce 1968? 

Jíst, spát, jíst, spát ... to je to, co dělají zvířata, za to jsme neriskovali své životy v moři“ stěžuje si Khalif Ibrahim Ndiaye ZDE, jeden ze 176 senegalských přistěhovalců, kteří jsou už téměř tři měsíce podle svých slov uvězněni v hotelu na severu Tenerife, velmi daleko od svého snu o práci v Evropské unii. Podotýkám, že každý z nich překročil hranice Španělska a EU ilegálně, bez vstupních víz a bez práva na azyl, protože Senegal není na seznamu zemí s právem azylu v EU a že je s prominutím jejich problém, že podlehli návnadám pašeráků lidí a zaplatili jim nehorázné peníze. Už i moje babička říkala, že prostě za blbost se musí platit, jinak by svět byl plný bohatých blbců. A tak sedí tito "hloupí" imigranti nespokojeni v hotelu a jedí 3x denně "jako zvířata" za peníze španělských daňových poplatníků. Co by za to mnozí canarios dali, mít 3x za den jídlo, navíc zadarmo. Jsem názoru, že pokud se "jim", tedy imigrantům zdá o čertech" v pokojích s tekoucí vodou, splachovacím WC, balkónem, TV, wifinou a plnou penzí, pak je nutné je ihned urychleně a na jejich náklady vrátit do jejich domácího ráje. A především se nenechat vydírat ani migranty a ani zeměmi, odkud přišli. Jsou to přeci jejich občané a repatriace je nejen povinnost, ale i právo. Předtím by si však to, co snědli a protrpěli v hotelu, měli odpracovat. Navrhuji noční zametání chodníků. To ale asi neprojde, to by byl rasismus. 

Evropský dotační "kovidový" pašík o váze 140 miliard eur se blíží k Pyrenejskému poloostrovu a vládní socialisticko-komunistická koalice začíná ztrácet v Parlamentu půdu pod nohama. Má se totiž hlasovat o tom, kdo bude pašíka porcovat a mini a pidi stranám, na kterých podpora vlády stojí, se začíná zdát o čertech, že u zabíjačky nebudou. Jako první se rezolutně ozvalo katalánské ERC a také zdroje z Ciudadanos, PNV a Bildu hlásí, že se jim to moc nelíbí. To čtyři zástupci JxCAT, PDeCAT a BNG už se nechali slyšet se svým NO. Všem se unisono nelíbí, že v zabijačkovém výboru nemají žádné autonomní, městské nebo místní pozice absolutně žádné zastoupení. Jednoduše řečeno: o všem si chce rozhodovat socialistický premiér Sánchez se svými soudruhy. Někdo se takovému postupu diví? 

Tak se vám pokusím popsat, jak to tady chodí s imigranty .... Někdy jsou někteří z těchto migrantů vyhoštěni z přijímacích center s tím, že se dopustí narušení pořádku v těchto ubytovacích zařízeních. Jiní se dobrovolně rozhodnou v těchto "4* hotelových útulcích" nezůstávat, skrývají se před následky svých trestných činů nebo před repatriací. Obě tyto skupiny pak skončí na ulici, v opuštěných oblastech, v absolutně nehygienických podmínkách, bez ekonomických zdrojů nebo jakéhokoli druhu sociální kontroly. (viz naše předchozí Postřehy) Zdá se však, podle úřadů, že se nic vážného neděje, ani neziskovky to již nezajímá. Z takových bezdomoveckých imigrantů jim totiž již žádný pašalík nekyne. K vyhoštění z ubytovacích středisek Červeného kříže dojde tehdy, když mezi migranty dojde k hádkám, bitkám mezi nimi, nebo když migranti přijdou do středisek ve stavu opilosti nebo pod vlivem drog. Pravidla těchto nevládních organizací jsou pro správu těchto středisek poměrně přísná, ale i výrazně alibistická. Uživatelé se musí každý den v devět večer vrátit do střediska, kdo dorazí později, zůstane bez práva vstupu nebo musí přelézt plot, což je ale také porušení řádu. Pokud se migrant nevrátí anebo je vyloučen, je povinností pracovníků informovat policii (což ale nikdo nekontroluje), ta však pro tyto situace nemá pokyny, protože i kdyby migranty hledala a našla, smí je zadržet jen na dobu 72 hodin, pak mají zase svobodu pohybu. Nikdo migranty údajně nemůže nutit, aby se vrátili do přijímacího centra, navíc za stavu, kdy je centrum přijmout již nechce. Pouze pokud migrant - bezdomovec spáchá trestnou činnost a současně je volno ve vydávacím centru CIE, je "internován" v tomto centru a deportován zpět do vlasti. To ale migranta musí někdo (policie) především najít. A tak lze vidět skupiny migrantů, kteří se potulují po regionálních silnicích, horách, v údolích, okupují opuštěné nemovitosti a způsobují vážné sociální střety. 

Politika je svinstvo a obzvlášť tehdy, když se ještě v boji o hlasy voličů zneužívá postavení v politice a hazarduje se zdravím obyvatel. Salvador Illa, ještě v lednu 2021 jako ministr zdravotnictví, rozhodl o nerovnoměrné a jednoznačně politicky motivované distribuci vakcín proti covidu a zvýhodnil Katalánsko, kde kandiduje ve volbách 14. února do regionálního parlamentu. Prostě a jednoduše, Illa přidělil Kataláncům o 12,3% více vakcín než kolik přidělil Madridu. Soupis vakcín dodaných 20. ledna ukazuje 31 200 dávek do Katalánska a 24 375 do madridského společenství. Číselný údaj je ale relevantní mnohem více, pokud je vážen váhou populace na každém území. Toho dne tedy Katalánci dostali 4 123,7 dávek na milion obyvatel a Madriďané jen 3 669,8 dávek na milion lidí. Co myslíte, odstoupí Illa? Nikoliv, vyhraje v Katalánsku volby a stane se předsedou regionální vlády. Přes hřbety madridských penzistů, kteří nemohli být očkováni. Chce se mi zvracet. 

Myslíte si, že vás už v kauze "koronavirus" nic nepřekvapí? Jen abyste se nedivili. Čína začala používat anální testy k testování lidí, u nichž se domnívá, že mají vysoké riziko přenosu COVID-19, uvedla místní média. Toto opatření vyvolalo v sociálních sítích různé reakce, tento způsob odběru je považován za invazivní, ale bohužel přesnější. Prostě stopy viru zůstávají déle v konečníku než v dýchacích cestách, říká Li Tongzeng, hlavní lékař v nemocnici You'an v Pekingu. Vím, že se opakuji, ale co se vrátit ke staré praxi návštěvy u obvoďáka a pocení v posteli. 

Jinak v USA se zdá, že se "republikáni" konečně probrali, a "zamáznou" v senátu nesmyslnou demokratickou obžalobu Trumpa. Zřejmě si uvědomili, že by jim mohlo s Trumpem odejít pár desítek milionů voličů. Trump se tak může za 3,5 roku vrátit do Bílého domu a zdá se, že už to pochopil, když se dohodl na smíru s lídrem republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevinem McCarthym a nebude zakládat novou vlasteneckou stranu, ale pomůže za rok a půl republikánům získat Kongres. Příští volby do amerického Kongresu se uskuteční v listopadu 2022. Američané v nich budou rozhodovat o obsazení celé Sněmovny reprezentantů a zhruba třetiny Senátu. Stačí už jen maličkost: upravit a sjednotit volební zákony ve všech státech a zavést alespoň primitivní evidenci voličů a jejich identifikaci. A prosadit pravidlo, že hlasovat může jen ten, který přijde do volební místnosti. Což je ale sisyfovský balvan a tak podvod s korespondenčním hlasováním bude zřejmě pokračovat. Nebo že by se o to postaralo dotažení všech žalob na prezidentské volby 2020? Kdo ví. 

A na závěr něco, tentokrát spíše k pláči, než  k úsměvu. Skupina CC-PNC v Cabildo de Tenerife usoudila, že přesun 2 000 přistěhovalců z Gran Canaria na Tenerife není řešením migračního fenoménu, a požaduje akční plán. Podle CC-PNC je nemyslitelné mít imigranty v hotelech a mnohem méně v centrech, které vypadají spíš jako vězení než cokoli jiného. Tedy spíše je to podle nacionalistů z Tenerife myslitelné na kterémkoli ostrově, jen když to nebude na Tenerife. Internační centra v Las Raices a Las Canteras v La Laguna (informovali jsme ZDE) se podle nich stanou dvěma „vězeními pro přibližně 5 000 lidí“ s tím, že tato zařízení „nejsou adekvátní k tomu, aby migrantům bylo poskytnuto důstojné zacházení“. Kromě toho CC-PNC tvrdí, že „nejlepším zacházením s přistěhovalci je umožnit jim pokračovat na poloostrov a do zbytku Evropy, což chtějí, protože mají příbuzné a možnost mít lepší budoucnost“. Upřímně. Chápu obyvatele Tenerife, že nechtějí u sebe ilegální migranty. Nechce je totiž u sebe žádný rozumný člověk, z Kanárů či odkudkoli z EU. Ti lidé k nám přišli s porušením zákonů, násilně a domáhají se násilím a vydíráním práva, které jim nepřísluší a logicky musí odejít zpět do své vlasti. To neříkám já, ale zákony Španělska i imigrační pravidla EU, to jen pro upřesnění všem, kteří by mě chtěli nazvat rasistou, kterým rozhodně nejsem. V Evropě ilegálním imigrantům z afrických zemí, kde není válka, nepřísluší azyl, jsou to ekonomičtí migranti a Evropa, natož pak Španělsko, má svých "hladových krků" až až. To ví snad každý rozumný člověk, jen ti nerozumní se tváří, že je v Evropě práce a jídla pro všechny na věky věků a že ti ostatní, co s tím nesouhlasí, že jsou rasisté. Až sem se jedná o nekanárskou rovinu problému. Co ale nechápu absolutně, že jsou politici z Tenerife tak sobečtí a chtějí migranty nechat jen na Gran Canaria. Oba ostrovy jsou totiž součástí Kanárských ostrovů a nejsou žádné "Kanáry východ" či "Kanáry západ", i když jsou v územním španělském členění rozděleny na dvě provincie. Ale stále jsou to jedny a ty samé Kanárské ostrovy, už po staletí. Jednou je v problémech jeden ostrov, podruhé zase jiný. V čem jiném by Kanárské ostrovy měly držet spolu a měl by mezi nimi fungovat určitý princip solidarity, než ve vztahu ke Španělsku, které je za migrační politiku zodpovědné. Ani jednomu z kanárských ostrovů nepřísluší ochrana vnějších hranic a jurisdikce všeho, co se migrace a hranic týká je prostě jasná. Nevědět to může jen ignorant. Gran Canaria nemůže za to, že je blíže k Africe a že je pro ilegální migranty snáze dosažitelná, stejně jako Lanzarote či Fuerteventura. Stejně tak tenerifské nacionalisty nechápu, že chtějí ilegální imigranty přesunovat dále do Španělska a do dalších evropských zemí a tvářit se, že tím bude problém vyřešen. Opět projev absolutního sobectví, jen tentokrát ve vztahu k Vlámům, Němcům, Finům, Čechům a dalším národům Evropy. Aneb jak by se Tenerife líbilo, kdyby jim někdo "přerozdělil" ilegální imigranty, kteří překročili hranice třeba v Řecku? Protože ve vztahu k migrantům ze Sýrie je Tenerife ve stejné řadě jako kterákoli evropská země. Takže ostrovy musí prostě držet spolu a spolu také vyvinout příslušný tlak na Španělsko, aby migranty vracelo do zemí, odkud připluli. Protože v jednotě je síla. Dnes se jedná o migraci, zítra se bude jednat o dotace, plnění závazků Španělska vůči kanárské autonomii ve zdravotnictví, infrastruktuře, školství. A že by španělské vládě nevyhovovalo rozbití jednoty Kanárských ostrovů, to by si mohl myslet jen blázen. Vždyť heslo divide et impera je platné už tisíce let. A o naplnění tohoto významu jde aktuální španělské vládě prioritně, kam jen člověk dohlédne.

Tak hezký víkend. Karel

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist