Jdi na obsah Jdi na menu
 


Středa 26. srpna 2020

5185_optimized.jpg

Za posledních 24 hodin přibylo na Kanárských ostrovech 295 nových případů "koronaviru", takže celkový počet lidí, kterým byl testy prokázán od konce ledna nový koronavirus, vzrostl na 5.530. Uvedlo to dnes ministerstvo zdravotnictví kanárské vlády. 

Za posledních 7 dní tak načítaně přibylo na Kanárských ostrovech 1.603 nových případů, to je 74,5 případů na 100 tisíc obyvatel, zatímco ještě v pondělí to bylo "jen" 59,53 na na 100 000 obyvatel.

V pondělí na aktuální epidemiologický vývoj kanárů jako první zareagovalo Nizozemsko, které definovalo Kanárské ostrovy jako rizikovou oblast a zakázalo svým občanům na kanáry cestovat.

Co to znamená vyjma toho, že nikdo z Holandska už na kanáry v dohledné době nepřiletí a neutratí tady ani euro? No znamená to v první řadě to, že se zákazy cestovat na kanáry se zřejmě roztrhne pytel. Sotva bude možné zachránit odvětví cestovního ruchu, pokud nezasáhne stát. A ten se k tomu v žádném případě nemá a doslova svaluje zodpovědnost za vývoj "epidemie" na jednotlivé regionální vlády včetně té kanárské (informovali jsme ZDE).  

Hned pár hodin po Holandsku přišla totiž další rána, tentokrát ze Spojeného království. To zopakovalo po skoro dvou měsících své doporučení necestovat do Španělska, a to zejména vzhledem k nárůstu ohnisek COVID-19 v této zemi, a vyžaduje 14 denní karanténu pro všechny cestující ze španělského území včetně Kanárských ostrovů.

Na aktuální epidemiologickou situaci dále promptně v pondělí večer zareagoval německý gigant TUI a zrušil všechny lety na Kanárské ostrovy s tím, že hosté, kteří jsou nyní na ostrovech, mohou odletět v termínech, jak je měly rezervovány. 

Dnes ve středu zareagovala i Belgie, která se připojila k britské karanténě, a promptně vetovala východní ostrovy (Gran Canaria, Lanzarote a Fuerteventura), kterým na "semaforu" rozsvítila oranžovou a od cestujících z těchto ostrovů vyžaduje karanténu. 

A co na to Německo? Druhý největší kanárský trh? Podle internetových stránek ministerstva zahraničí Německo dosud neklasifikovalo Kanárské ostrovy jako rizikovou oblast, ale prahová hodnota z RKI (50) už byla překročena a je 74,50, takže klasifikaci "kanárů" za rizikovou oblast lze považovat za velmi pravděpodobnou. A to v nejbližších dnech. To by znamenalo povinnost PCR testů anebo karanténu při návratu do země. Co by to mělo (nebo spíše co to bude mít) za následek je nasnadě. Odvětví cestovního ruchu zasáhne doslova kolaps, protože Německo je na Kanárských ostrovech od konce června vlastně jediným fungujícím trhem.

To, že tento stav nevidí španělská vláda, nikoho nepřekvapuje. To, že se probouzejí někteří kanárští politici, je věc chvályhodná, otázka je jen, zda to není už s křížkem po funuse a zda by se neměla více ozvat kanárská vláda. Zatím jen poslankyně Coalicion Canaria ve španělském parlamentu Ana Oramas v úterý vyzvala španělská ministerstva cestovního ruchu, práce a zahraničních věcí, aby podnikly „urychlená opatření v reakci na alarmující a znepokojující situaci, před níž Kanárské ostrovy stojí v souvislosti s ilegálním přistěhovalectvím a v odvětví cestovního ruchu". V tiskové zprávě poslankyně varovala španělskou vládu, že „na Kanárských ostrovech dochází čas a že je nezbytné ihned jednat, aby se zabránilo hladu a utrpení“.

To už jsou opravdu vážná slova. Poprvé zazněla jako varování před měsícem z úst předsedy kanárské vlády Torrese, ale to španělský premiér Sánchez a celá vláda odjeli na dovolenou. Nyní se zdá, že varování před měsícem bylo oprávněné a krizový stav se pomalu stává skutečností. Oramas současně vyzývá španělskou vládu, aby Kanárským ostrovům dala větší prioritu nejen při řešení turistiky, ale i nelegálního přistěhovalectví.

V souvislosti s turistikou se již měsíce na Kanárských ostrovech řeší otázka PCR testů v zemi odletu všech, kteří na kanáry cestují, anebo testů po příletu na Kanárské ostrovy. Kanárská vláda testy "naoko" tvrdě požaduje na centrální vládě a tvrdí, že zavedení testů není v její kompetenci ani v pravomoci vlády španělské, ale že vše je závislé od rozhodnutí bruselské Evropské komise.

Je to ale pravda? Je pravda, že rozhodnutí o zavedení sanitární kontroly na vnitřních schengenských hranicích je skutečně jen a výhradně v kompetenci Bruselu? Zřejmě, čí spíše zcela určitě NE. Spíše se jedná o podlézání Bruselu a Německu. Prostě Španělsko nechce dělat problémy, nikdy neví, kdy bude potřebovat peníze. 

Důkazem nám může posloužit třeba Řecko, ale hlavně Madeira. Obě země leží v EU (Madeira jako součást Portugalska) a obě země velice aktivně pracují s testy u všech turistů, lépe řečeno u všech cestujících (Madeira i pro cestující z Portugalska), kteří do regionu přilétají a přijíždějí. Madeira pracuje s testy pro vstup po celé léto, bez rozdílu odkud se letí, zda z Portugalska nebo z EU či mimo EU. Jak je to ale možné, když kanárská vláda tvrdí, že to je pravomoc Bruselu? Nebo snad portugalský ostrov není součástí EU?“ Je tedy jasné, že tady někdo lže. A je to buď vláda kanárská a nebo ta španělská. Anebo obě a jednají ke škodě Kanárských ostrovů ve shodě. 

Tím ale problémy Kanárských ostrovů nekončí. Doslova Damoklovým mečem je pro cca 200 tisíc obyvatel snaha španělské vlády snížit podporu lidem, kteří jsou na kurzarbeitu (zde ERTE). Státní podpora se totiž má od října snížit ze 75% na 50%, což je pro mnoho lidí stěží udržitelné. 

Problémem je ale také nelegální přistěhovalectví, ale o tom raději snad někdy příště, nyní nemám čas ani náladu ilegální imigranty počítat, denně jich na kanáry připlouvají desítky. A centrální vláda v Madridu nic. Dokonce ani dosud nepožádala Evropskou komisi o aktivaci agentury Frontex na hranicích mezi Marokem, Západní Saharou, Mauretánií a Kanárskými ostrovy. I méně chápavý porozumí, že to nemůže být náhoda.

Tak dobrou noc. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

erectile medication where to purchase

(what does erectile dysfunction mean, 22. 1. 2021 6:31)

erectile smoothie https://erectiledysfunctionpillscvs.com/# erectile pictures

Místo žvanění Torrese a spol

(Tomáš Večeřa, 27. 8. 2020 20:12)

mohli od jara něco dělat.
Koronavirus je a nespíše bude.
Turismus byl, není a možná už nikdy nebude.
Kdyby si voliči kanárských ostrovů nezvolili socialistické jelimany, možná by si ty dvě věty někdo napsal už v dubnu na papír. A řešil následky. Řešení není snadné a možná je dokonce nemožné. Ale ještě v červenci se Kanářané masově a velmi spokojené váleli na plážích, za zády zavřené hospody, obchody a firmy, čurali mezi auty, protože zavřené byly i WC a byli celkem spokojení. Myslím, že si smrt hlady celkem zasluhují a není mi jich moc líto. Hloupému není pomoci. (Bohužel to podstatně naruší moje plánované spokojené stáří, ale to nic nenadělám.)

 

 

 
TOPlist