Jdi na obsah Jdi na menu
 


Představujeme Slováky na Gran Canaria

7. 9. 2014

 fotografie3509_resize.jpg

Stalo se již takovou tradicí, že krajany, žijící na Gran Canaria, představujeme vždy po půl roce. 

Loni v září to byl nejprve Martin se svým originálním občerstvovacím veteránem, v únoru letošního roku pak mladá dvojice Ríša a Kája, která si otevřela nad Puerto Ricem český music bar Bohemia s tetovacím studiem. 

fotografie3508_resize.jpg

Nyní je na řadě Slavo a má tu čest být nejen prvním Slovákem, kterého představujeme, ale současně i prvním obyvatelem severní části ostrova Gran Canaria. Slavo si už ani skoro nepamatuje, jak dlouho na ostrově je, tedy alespoň mi to povídal i naposledy, když jsem ho navštívil a zpovídal v jeho "sídle" v obchodním centru Las Ramblas v Las Palmas. Rozhodl se totiž před několika lety. že si zde otevře svou provozovnu. Ale asi bych měl začít pěkně popořádku :-). 

fotografie3503_resize.jpg

Slavo je krejčí a když ho srdce přitáhlo před lety na Gran Canaria, neváhal a i přes velkou geografickou vzdálenost a tedy i kulturní rozdílnost klientely předchozí a nové, té kanárské, se rozhodl nepověsit svou profesi na hřebík, odmítl pracovat tak jako většina příchozích v tuiristickém ruchu na jihu ostrova, a držel a drží se "svého kopyta".

fotografie3501_resize.jpg

Jeho krejčovský ateliér najdete snadno, stačí se vyznat trochu v Las Palmas, vědět kde je centro comercial Las Ramblas (mapa) a nebo mít GPS a zadat si souřadnice 28°06'50.0"N 15°26'55.8"W. A když zaparkujete, pak stačí v přízemí centra podél jezírka s červenými (a zlatými!!) rybkami zamířit ke svítící prodejně Movistaru. No a hned vedle rozbil Slavo svůj wigwam :-).

fotografie3500_resize.jpg 

Las Ramblas je pěkné a moderní obchodní centrum, otevřené, vzdušné a příjemné pro návštěvníky. A věřte mi, že titulní fotka článku není z milionářsho sídla někde na pobřeží, ale jen pár kroků od jeho ateliéru. V centro je řada obchodů, hodně restaurací a hlavně je v něm supermarket, což zajišťuje trvalý přísun zákazníků. Centro leží v nové čtvrti Las Palmas, s krásným výhledem na město a pláž Las Canteras.  

fotografie3507_resize.jpg

Slavův atelier není velký ani malý, je prostě úplně "akorát". Najdete v něm vše co potřebujete, když sháníte někoho, kdo vám upraví oděv, ušije šaty, všelico na vašem oblečení opraví či vyspraví, nebo také ušije protisluneční markízu, plachtu na vaši jachtu ale také prodá spoustu šikovných věcí, pokud si někdo chce nějakou maličkost "spíchnout" doma.

fotografie3505_resize.jpg

Slavo mi představil své království s viditelnou pýchou a není se čemu divit. Při poslouchání jeho příběhu, v nedaleké a strategicky umístěné kavárně (při rozhovoru jsme měli dveře jeho ateliéru stále na očích), jsem pochopil, jak dlouhou a trnitou cestu si musel ujít, než si mohl říci, že je canario, autonomo, má klientelu a tak trochu má vlastně "vystaráno". Jistě, vyhráno tady nemá nikdo a kdo někdy pracoval ve službách a navíc v cizí zemi ví, o čem je řeč. Musíte překonat jazykovou bariéru, nebýt pro své zákazníky "cizincem", umět s nimi plynule komunikovat a uchytit se na trhu, který díky vysoké nezaměstnanosti není příliš bonitní. Myslím ale, že Slavo má nakročeno více než dobře. Mohu tak soudit jen třeba na základě toho, že od kávy na příjemném sluníčku nás stále někdo vytrhával a dožadoval se Slavovy přítomnosti v ateliéru :-). Naštěstí má pan domácí výborného hlídače, který ho vždy jemně na nového zákazníka upozorní a kterého nelze na titulní fotografii absolutně přehlédnout :-). 

Tak držme všichni Slavovi palce, ať se daří! 

Karel

Grancanariaforum&Grancanariaservis

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist